Svenskar köper alkohol på nätet igen

Tullens beslag av alkohol som köps in via internet ökar igen. Sedan några år tillbaka ska den som köper alkohol via internet skatta för det och tullens beslag den senaste tiden har legat på relativt låga nivåer. Men nu konstaterar Tullverket att handeln kommit igång igen.

– Under året har det skett ett antal omhändertaganden av internetalkohol och det är en kraftig ökning mot tidigare år. Köparen ska ju anmäla sig och ställa säkerhet för sin införsel och det görs ju tyvärr inte. Kanske både av slarv och av okunskap och dålig information på de sidor där man handlar alkohol, säger Sune Rydén som är Tullverkets nationella specialist på alkoholfrågor.

I november 2006 kom en dom i EG-domstolen som kallas Joustradomen. Den innebär att om du själv inte åker utomlands och köper med dig alkohol hem till Sverige, utan låter någon annan föra in alkoholen åt dig, så ska du anmäla det till Skatteverket och betala svensk skatt.

Om du inte gör det kan tullen omhänderta alkoholen vid gränsen tills du betalat skatt plus en administrativ kostnad.

Samma år som domen föll låg beslagen av internetalkohol hos tullen på cirka 200 000 liter. Året därpå sjönk det rejält, säger Sune Rydén vid Tullverket, och även förra året omhändertogs betydligt mindre.

Men just i år ser tullen en kraftig ökning igen, även om det inte är i närheten av 2006 års siffror. Så sent som i torsdags kväll beslagtogs 46 pallar med alkohol i Trelleborg, vilket för upp siffrorna hittills i år till drygt 70 000 liter som omhändertagits.

– Det är en stor ökning och det är bekymmersamt. Det visar att internethandeln kommit igång igen, kraftigt. Det var ett uppehåll ett tag men sedan har det ökat igen.

Varför har det ökat?

– Det är väl ett bra koncept att kunna köpa på internet och få det hemkört. Och behöver man då inte skatta, som man enligt de här sidorna inte behöver, så är det ju kanske en bra affärsidé, säger Sune Rydén på Tullverket.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista