Dödsskjutningen väcker frågor i USA

Uppdaterad: 00:07
Fortfarande finns det ingen förklaring till varför en amerikansk arméanställd psykiatriker sköt ihjäl 13 personer och skadade 30 på en militärbas i Texas i torsdags. Dådet har väckt frågan hur hårt pressade amerikanska stridsförband är.

Den 39-årige misstänkte gärningsmannen ligger fortfarande nedsövd och andas med hjälp av respirator på ett sjukhus i staden San Antonio, drygt 20 mil från militärbasen Fort Hood. Hans tillstånd är stabilt och i nuläget inte livshotande.  

Men fortfarande frågar sig många här på basen varför den erkänt duktige militärpsykiatrikern köpte sig två revolvrar, tog med dem till jobbet några veckor senare och började skjuta vilt mot sina egna. 

Några av mannens grannar har berättat för lokala medier att gärningsmannen sålde stora delar av sitt lösöre och sa farväl till några av grannarna dagen innan dådet utfördes. Det och en del andra ledtrådar, som till exempel de nyligen inköpta revolvrarna, kan tolkas som att han planerat att göra det här under en tid. Men i så fall varför?

I går hölls en tyst minut för de 13 dödsoffren. Flaggan vajade på halv stång och kommer enligt presidentens order göra så på offentliga byggnader fram till nästa tisdag.

Mekanikern Jeffrey Pearsa är en av många som nu hyllas hjälte på Fort Hood efter att han dragit in svårt skadade soldater i sin minilastbil och kört dem till sjukhuset. Men trots alla heroiska insatser i räddningsarbetet, så är militärledningen mycket bekymrad över händelsen.

– Det är som att få en spark i magen, speciellt som attacken kom inifrån, sa en bekymrad amerikansk arméchef George Casey, på besök på Fort Hood.

Det är ingen tvekan om att vi är hårt ansträngda i armén, sa Casey vidare.

Den misstänkte gärningsmannen hade själv inte varit på krigsuppdrag i Irak eller Afghanistan. Men han hade samtalat med och behandlat många, många soldater som kommit tillbaka med stressymptom och depressioner.

Han hade nu blivit beordrad att åka till Afghanistan och var enligt uppgifter från sin kusin orolig och bekymrad över detta. Men trots att han inte varit på krigsuppdrag har händelsen på Fort Hood åter väckt debatten om hur många anställda inom armén egentligen mår efter de många och långa krigsuppdragen.

Och den återuppväckta debatten om att soldater lider av psykisk trötthet och stressymptom efter flera omgångars krigstjänstgöring i de pågående krigen, sker samtidigt som president Obama är på väg att eventuellt skicka ytterligare 1000-tals soldater till Afghanistan.

Men det faktum att gärningsmannen var utövande muslim innebär också en utmaning för arméledningen och George Casey sa att han var orolig för att dådet skulle kunna utlösa en motreaktion mot de cirka 4000 öppet bekännande muslimerna i armén.

Och president Obama uppmanade alla att inte dra några förhastade slutsatser i det upphetsade läget.

 Daniel Alling, Fort Hood, Texas
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista