Europeisk tröstpost aktuell för S-talesman

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin fick ingen plats i den högsta socialdemokratiska ledningen. I stället har han blivit lovad posten som vice ordförande i det Europeiska socialdemokratiska partiet, erfar Ekot.

Urban Ahlin blev mycket besviken över att inte anförtros en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott, den inre maktcirkeln, vid den senaste kongressen.

Denna gång blev ovanligt många stolar i verkställande utskottet lediga, när personer som Pär Nuder, Bosse Ringholm, Ulrika Messing och Marita Ulvskog lämnade.

Eftersom det verkställande utskottet är den mäktigaste politiska instansen i socialdemokratin mellan kongresserna, är det kamp om platserna.

Urban Ahlin var nominerad av de västsvenska partidistrikten som en av deras kandidater till VU, men nobbades alltså av kongressen.

Enligt Ekots källor känner den utrikespolitiske talesmannen frustration över att inte ha en tillräckligt markerad position, att det är han som för partiets talan i utrikespolitiska frågor. Och när Urban Ahlin gick miste om VU-platsen har han velat ha något annat i stället, som gör hans mandat tydligare.

Enligt uppgift till Ekot har Urban Ahlin framfört sina synpunkter till partiledaren Mona Sahlin, som då lovat honom uppdraget som vice ordförande i det europeiska socialdemokratiska partiet.

Stockholmspolitikern Carin Jämtin har det uppdraget i dag. Hon får nu lämna det, men fick å andra sidan en av de åtråvärda platserna i VU. Urban Ahlin uppges vara nöjd med arrangemanget.

Det europeiska socialdemokratiska partiet är en sammanslutning av socialdemokratiska och socialistiska partier i Europa, som samarbetar i politiska frågor.

Urban Ahlin har avböjt att kommentera Ekots uppgifter.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista