Polisens kåranda kan få negativa effekter

Uppdaterad: 17:10
Attitydproblem bland poliser beror på negativa sidor av polisens kåranda, enligt en utredning som Rikspolisstyrelsen har beställt. Men frågan är om utredningen ger svar på frågan om dåliga attityder är ett strukturellt problem inom polisen.

Karl-Johan jobbar som polis i Stockholm, och han tycker inte att det finns en negativ kåranda.

– Inom polisen eller inom yrken där man kanske utsätts för hot, våld, faror och svåra situationer så kanske man kommer varandra närmre på ett sätt. Och om det kallas kåranda så, ja visst.

Finns det något dåligt med en sån kåranda?

– Ja, det finns det säkert. Jag kan inte säga att jag har råkat ut för något under mina 19 år som polis så jag kan säga att det är något negativt med det, säger Karl-Johan som jobbar som polis i Stockholm.

Det var efter en händelse i Rosengård i början av året, där poliser fällde rasistiska kommentarer om ungdomar, som Rikspolisstyrelsen tillsatte en utredning. Utredaren Charles Westin kommer fram till att det inom polisen finns det en stark kåranda som har negativa sidor.

Den här poliskulturen har delvis sin grund i att poliskåren till största delen består av män och är etniska svenskar.

Men Rikspolisstyrelsens personaldirektör Marina Rydholm säger att utredarna inte har tagit reda på om dåliga attityder är ett strukturellt problem inom polisen.

– Vi har inte fått bekräftelse i utredningen om det här är någonting som är vanligt, eller om det fortfarande är enstaka individer som har den här uppfattningen, säger Rikspolisstyrelsens personaldirektör Marina Rydholm.

Även om Marina Rydholm på Rikspolisstyrelsen säger att utredningen inte fullständigt besvarar de frågor man ville ha svar på så finns det också fördelar med utredningen. Den bekräftar att polisen jobbar med rätt saker, säger hon.

– Däremot bekräftar utredningen att det är viktigt med chefs- och ledarskapet, att det är viktigt med handledning, att det är viktigt med värdegrunds- och etikfrågorna - och att den interna kommunikationen är viktig. Och alla de delarna jobbar vi med väldigt fokuserat under ett par år. Och där får vi då en bekräftelse, tycker jag, att vi jobbar med rätt saker. Sedan är polisen en stor organisation och det tar många år innan vi når ut till nästan alla 27 000 medarbetare, säger Marina Rydholm.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista