Inga klimatframsteg vid G20-mötet

Uppdaterad: 17:52
I St Andrews i Skottland har finansminister Anders Borg i dag försökt övertala sina kolleger inom den ekonomiska gruppen G20 om att komma närmare en överenskommelse om hur en global klimatöverenskommelse skulle kunna finansieras. Men han har inte lyckats.

– De räddar banker och för att betala för krig. Men dem kan inte hitta pengar till det som folk behöver, säger Nicolas Brown.

Han är en av de några hundra som i dag demonstrerade mot finansministermötet inom G20. Demonstrationen hölls inne i St Andrews, flera kilometer från det välbevakade golfhotellet utanför staden där mötet hålls.

Men en av huvudpunkterna på dagordningen handlade inte om ekonomi, utan främst om miljö. Finansminister Anders Borg är här som representant för EU:s ordförandeland Sverige.

Tillsammans med bland andra sin brittiske kollega Alistair Darling försökte han övertala de övriga finansministrarna om att försöka nå en överenskommelse om hur en global klimatöverenskommelse ska finansieras.

Men det har inte gått. Förhandlingar pågick hela natten utan några framsteg.

Det är främst de stora länderna under utveckling, som Kina, Brasilien, Indien och Ryssland som bromsat. De har till och med hävdat att G20 är fel forum att diskutera saken.

Striden gäller bland annat hur minskningen av utsläppen ska fördelas mellan länderna och hur utvecklingsländernas kostnader ska betalas

Men USA är inte heller med på EU:s försök att driva frågan framåt. President Obama har kongressen och starka lobbygrupper emot sig i klimatfrågan. Han är dessutom svårt upptagen med inhemska politiska problem.

Om bara en månad hålls FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown talade i dag inför G20-mötet.

Han var pessimistisk över möjligheterna att nå en bindande överenskommelse.

– Resultatet i Köpenhamn är minst lika viktigt som kampen mot den ekonomiska krisen, sa han. Det är akut nödvändigt att vi fortsätter försöka lösa de frågor som fortfarande splittrar våra nationer.

– Men, tillade han, jag har inga illusioner om de utmaningar som fortfarande ligger framför oss.

Staffan Sonning, St Andrews
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista