Presskonferens efter omröstningen. Foto: Alex Brandon/Scanpix.

Framgång för Obamas sjukvårdsreform

USA har tagit ett steg närmare en sjukvårdsreform. Efter en maratondebatt röstade representanthuset ja till ett förslag om reform, som innebär en politskt viktig framgång för president Barack Obama.

Omröstningen innebär att USA tagit ett steg närmare en historisk förändring av sjukvårds- och försäkringssystemet. Målet med reformen är att ge försäkringsskydd åt fler amerikaner, och att på sikt få ner statens växande sjukvårdskostnader.

Att representanthuset sagt ja är en politisk delseger för president Obama. Men frågan är inte avgjord än. Nästa steg är att kongressens andra kammare, senaten, ska ta ställning. Där väntas den politiska striden bli ännu hårdare än i representanthuset.

Bland republikanerna är motståndet starkt mot Obamas sjukvårdsreform. Och även bland demokraterna finns kritik, 39 demokrater i representanthuset röstade emot förslaget. Kritiken går bland annat ut på att reformen blir för dyr, och att den ger staten en större roll genom ett statligt finansierat försäkringsalternativ.

- Det är ett enormt slöseri med skattepengar, som nästa generation amerikaner kommer tvingas betala för, sa republikanernas John Boehner.

Men president Barack Obama hyllade representanthusets beslut. Demokraternas ledare i representanhuset, Steny Hoyer, beskrev omröstningen som en historisk vändpunkt.

- Det här var en seger för det amerikanska folket, nu har vi möjlighet att ge alla tillgång till sjukvård, sa demokraternas Steny Hoyer.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista