Den tyska revolutionen firas i Berlin

I morgon är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Firandet har redan börjat. Centrala gator är avspärrade. Runt Brandenburger Tor, där mest turister brukar vara i rörelse, dit har också tyska besökare strömmat till i tusental under den här helgen.

– Vi kommer att öppna en flaska bubbel. Och i dag har vi tittat i en gammal atlas var gränsen gick mellan Öst- och Västtyskland, säger Katrin Hannusch.

Katrin Hannusch strosar med sin dotter Lisa längs muren som inte finns längre. Biltrafiken är avstängd. Mitt i gatan står i stället en rad två och en halv meter höga smala plastblock, raden är kilometerlång, och varje block är ett konstverk med anknytning till berlinmuren.

I morgon kväll ska hela raden falla som dominobrickor och symbolisera murens fall för 20 år sedan.

Familjen Hannusch kom från Cottbus i öst, men lever nu sedan elva år i västra Berlin, där Katrin och hennes man är företagare.

– Vi känner oss som berlinare och älskar stan, säger Katrin Hannusch.

Dottern Lisa är 20, jämngammal med murens fall. Hon läser på ett universitet i västra Tyskland. Det hade varit omöjligt på DDR-tiden.

– Jag är ett bra exempel, jag har vunnit på murens fall, säjer Lisa Hannusch.

Revolutionsdagen den 9 november är numera en viktig dag i Tyskland. Men den är ingen helgdag.

I morgon ska Katrin Hannusch och hennes man jobba som vanligt. Men ska ska de åka tillbaka hit till Brandenburger Tor och se den symboliska muren falla. Och så ska vi tänka på hur det var för 20 år sen, säger hon.

Och det östtyskarna sa då, det säjer Katrin Hannusch nu också, när hon tänker tillbaka på vad som hänt, att det är vansinnigt.

– Jag är så glad att Tyskland växer samman. Det är otroligt, säger Katrin Hannusch.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista