Kinesiska mångmiljardlån till Afrika

Uppdaterad: 17:33
Kina utlovar 70 miljarder kronor i lån till Afrika under de kommande tre åren. Löftet kom från Kinas premiärminister Wen Jiabao under det pågående tvådagarsmötet i Egypten mellan Kina och 50 afrikanska stater.

Lånesumman på motsvarande 70 miljarder kronor under tre år är dubbelt så stor som den summa som utlovades under förra Kina-Afrika-mötet för tre år sedan.

– Vi vill hjälpa Afrika att bygga upp sin finansiella kapacitet, sa Kinas premiärminister Wen Jiabao när tvådagarsmötet, det så kallade Forum för samarbete mellan Kina och Afrika, öppnade i dag.

Kinas investeringar i Afrika fortsätter att öka och har tiodubblats på åtta år. I fjol uppgick investeringarna till motsvarande 700 miljarder kronor.

I dag lovade Kinas premiärminister att skulder från ett stort antal afrikanska länder helt ska skrivas av eller skrivas ned. Och enligt nyhetsbyrån AP sa Wen Jiabao också att Kina kommer att göra investeringar i miljövänliga energiprojekt som solenergi och biogas.

Kinas engagemang i Afrika handlar till stor del om att bygga vägar, järnvägar, skolor och sjukhus, men också att ge direkta och förmånliga lån - allt i utbyte mot Afrikas olja och mineraler.

Att Kina inte bryr sig om vilken politik som förs - och om länderna respekterar mänskliga rättigheter - kritiseras ofta när det gäller länder som Sudan och Zimbabwe.

Men för afrikanska länder, med åsikten att Afrika bäst löser sina egna problem, så passar Kinasamarbetet som hand i handske.

Det finns de som anser att Afrika säljer sig alltför billigt till Kina, men afrikanska länder kritiserar också väst för sina många pekpinnar i  Afrika-engagemanget.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista