Tyskland

Lång uppförsbacke för delstater i öst

20 år efter Berlinmurens fall släpar östra Tyskland efter ekonomisktjämfört med västra Tyskland. Tyska skattebetalare måste fortsätta att betala extraskatt för stödet till öst.

– Det finns inget alternativ. Vi måste fortsätta betala för uppbyggnaden av öst, säger berlinaren Hans Kemmerer.

Genom åren är det nu 13 biljoner svenska kronor som har gått till östuppbyggnaden. Det är ungefär lika mycket som Sveriges samlade produktion under fem års tid. Och pengarna har gett utdelning, är de flesta experter överens om.

En östtysk producerar i dag ungefär 70 procent av en västtysk, vilket räknas som en snabb utveckling. Om tolv år är östra Tyskland ikapp de genomsnittliga delstaterna i väst, enligt en av alla de rapporter som kommit nu lagom till murjubileet.

Den nya regeringen hoppas att subventionerna till öst ska kunna upphöra 2019.

Ändå är missnöjet starkt i öst. Arbetslösheten är nära den dubbla jämfört med väst. Lönerna och pensionerna är fortfarande lägre.

Nära två miljoner östtyskar har flyttat till västra delen av landet efter murens fall. Helmut Kohls löfte om blommande landskap i öst är en fras som många fortfarande upprepar, men oftast ironiskt.

Klaus Zimmerman, en av Tysklands ledande nationalekonomer, hävdar att östra Tyskland, aldrig kommer att kunna mäta sig ekonomiskt med metropolerna i väst. Men det har inte att göra med öst eller väst, utan befolkningstäthet, anser Zimmerman. Snart nog kommer däremot de östra delstaterna ikapp västliga delstater med mycket glesbygd, som exempelvis Schleswig-Holstein i norr. 

Vem som är från öst eller väst har knappt någon betydelse längre i Tyskland, utom möjligen när det är murjubileum. Hans Kemmerer från västra Berlin ska fira dagen med sin flickvän från stadens östra del.

– Vi kommer nog att prata minnen idag, säger han.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista