Betydande steg för Obama.

Sjukvårds-ja viktig delseger för Obama

USA har kommit närmare en historisk förändring av sjukvårdssystemet. Efter en maratondebatt röstade representanthuset ja till ett förslag om en omfattande sjukvårdsreform. Beslutet är en politisk framgång för president Barack Obama, men flera steg återstår.

– Det här är en historisk vändpunkt, och en seger för det amerikanska folket, sa Demokraternas Steny Hoyer, nu har vi möjlighet att ge alla amerikaner tillgång till kvalitativ sjukvård.

Demokraterna i representanthuset jublade när det stod klart att förslaget om en genomgripande sjukvårdsreform fått godkänt. Men det blev en vinst med knapp marginal: 220 ja mot 215 nej, efter en maratondebatt som ofta blev känslosam.

Förslaget innebär att fler amerikaner, nästan 96 procent, blir försäkrade. Bland annat ska de flesta arbetsgivare tvingas skaffa försäkring åt sina anställda. Och staten går in på försäkringsmarknaden med ett statligt finansierat försäkringsalternativ.

Att representanthuset sagt ja är en viktig politisk delseger för president Barack Obama. USA tar ett kliv närmare en historisk reform av sjukvårdssystemet - men flera steg återstår. Nu ska frågan upp i senaten, där den politiska striden väntas bli ännu hårdare.

Bland republikanerna är motståndet starkt mot reformen. Obamas maningar om enande över partigränserna märktes inte i representanthuset - bara en enda republikan röstade ja. 

Även bland Obamas partivänner finns kritik. 39 av demokraterna i representanthuset sa nej till förslaget.

– Reformen är oansvarigt dyr och kommer leda till höjda skatter, sa republikanernas Eric Cantor.

President Barack Obama hyllade beslutet och sa i ett skriftligt uttalande att han är övertygad om att ett lagförslag om en sjukvårdsreform kommer att bli klart före årets slut.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".