Överviktiga tvingas vänta på operation

Det är långa köer till magsäcksoperationer för kraftigt överviktiga och 20 av 28 sjukhus som utför operationen lever inte upp till vårdgarantin.

På Kärnsjukhuset i Skövde kan patienterna få vänta ett år på magsäcksoperation och ibland ännu längre. Mikael Karlsson är en av dem som står i kö.

– Jag har väntat sedan november-december 2008. Jag blev lovad att komma till KSS februari 2009. Men det bara förskjuts hela tiden.

I ett år har Mikael Karlsson väntat på en magsäcksoperation. Och han är inte ensam om att vänta.

Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting står 1 100 personer runt om i landet i kö för att få en magsäcksoperation. 42 procent av dem har väntat längre än vårdgarantins tre månader.

Även om köerna har kortats det senaste året så är magsäcksoperationer fortfarande det område där det är svårast att leva upp till vårdgarantin, säger Berlith Persson, som arbetar med vårdgarantifrågor på Sveriges kommuner och landsting.

– Det är det område där vi har störst problem.

Vad beror det på att det är såna köer just på det här området?

– Det är ett område där man de senaste åren har kommit fram till att det är ett bra sätt att hjälpa de här patienterna. I vissa landsting är man inte riktigt i fatt vad gäller kapacitet och kompetens, säger Berlith Persson.

Av 28 sjukhus som utför magsäcksoperationer är det bara åtta som klarar av att uppfylla vårdgarantins krav på operation inom tre månader.

Kärnsjukhuset i Skövde är ett av de sjukhus som inte hinner med. Och kön med patienter som väntar på magsäcksoperationer bara växer, säger kirurgichefen Marga Brisman.

– Även om vi har opererat och behandlat med hjälp av andra landsting, fler i år än tidigare, så har vi ändå fler nu som behöver åtgärdas än vi hade i början av året, säger Marga Brisman.

Mikael Karlsson har nu alltså väntat i ett år på sin magsäcksoperation. Han räknar med att att få vänta ett tag till innan han blir kallad till Kärnsjukhuset för operation.

– Det är fruktansvärt för jag hade drömt om att få den här operationen innan sommaren 2009. Men vi får väl hoppas att det blir innan sommaren 2010 då i stället, förhoppningsvis, säger Mikael Karlsson.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se 

Elias Vänerlöv, SR Skaraborg
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".