Bennett.
Zimbabwe

Rättegång mot minister i Zimbabwe

I Zimbabwe inleds i dag rättegången mot MDC-politikern Roy Bennett som misstänks för terrorverksamhet. Gripandet av Bennett ledde till att regeringssamarbetet avbröts.

I Zimbabwe inleds i dag, på måndagen rättegången mot MDC-politikern Roy Bennett för misstankar om terrorism.

Bennet är utsedd till vice jordbruksminister i samlingsregeringen men har inte kunnat tillträda.  Istället har han suttit gripen anklagad för olagligt innehav av vapen med syftet att begå terroristbrott. Ett brott som kan ge dödsstraff i Zimbabwe.

Arresteringen av Bennet blev droppen för premiärminister Morgan Tsvangirai som i mitten av oktober avbröt regeringssamarbetet med Mugabes parti Zanu-PF. 

Några dagar senare släpptes Bennet ur häktet mot borgen i väntan på rättegången.

I samband med ett toppmöte mellan ledare i södra Afrika för ett par dagar sedan, avbröt Tsvangirai bojkotten av regeringssamarbetet mellan MDC och Zanu-PF.

Morgan Tsvangirai säger att hans parti stannar i Zimbabwes regering och tänker uppmana Zanu-PF att se till att överenskommelsen om maktdelning genomförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".