Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg: Världen har landat på fötterna

Uppdaterad: 16:45
Sveriges ekonomi återhämtar sig snabbare än regeringen tidigare räknat med, visar finansdepartementets prognos. Tillväxten skrivs upp och arbetslösheten skrivs nu ner.

– Att världen har landat på fötterna är glädjen. Att vi har bättre förutsättningar att klara en återhämtning än många andra länder är bra. Vi sitter inte i en sits där vi behöver göra omfattande saneringar av offentliga finanser, säger finansminister Anders Borg.

Finansdepartementet ser ljusare på det ekonomiska läget nu i november jämfört med prognosen som kom för ett par månader sedan.

Nu väntas arbetslösheten toppa redan nästa år på 10 procent istället för 2011 på 12 procent. Fallet i sysselsättningen och antalet arbetade timmar bromsas upp.

Tillväxten väntas bli två procent nästa år istället för en halv och budgetunderskottet stannar på tre procent minus för att krympa snabbare än regeringen tidigare trott.

En starkare utveckling i omvärlden och mindre osäkerhet bland företag och hushåll är några skäl till den nya optimismen.

Men även om prognosen ser ljusare ut är det fortfarande ett kärvt läge, säger finansminister Anders Borg.

– Även om vi nu tror att arbetslösheten toppar ett år tidigare och på en lägre nivå än tidigare så är också tio procents arbetslöshet bekymmersamt och utgör ett starkt skäl för en expansiv politik framöver, säger Anders Borg.

Lars Calmfors, som är professor i internationell ekonomi, håller med om att finanspolitiken bör vara fortsatt expansiv. Men han är orolig över räntan, att den snabba återhämtningen kräver en tidigare höjning än Riksbanken signalera.

– Det är klart att den ska ligga kvar nu men det kanske är dags att revidera räntan uppåt lite tidigare nästa år än vad man har tänkt sig, säger Lars Carlfors.

Vad ser du för risker nästa år, om Riksbanken väljer att inte höja räntan tidigare än vad man har sagt?

– Det är att många drar på sig alldeles för stora lån när det nu är billigt och att priserna på bostäder hålls uppe och kanske ökar till en orimligt hög nivå. Det kan leda till problem i framtiden, säger Lars Calmfors.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".