Har god relation med Merkel.

Putin nöjd i dag med Berlinmurens fall

Rysslands premiärminister och förre president Vladimir Putin säger att dagens goda relationer mellan Ryssland och Tyskland grundar sig på händelserna för 20 år sedan när Berlinmuren revs. Putin tjänstgjorde då i den sovjetiska säkerhets-tjänsten KGB i Östtyskland.

– Jag tänker inte tala om hur jag hade agerat om jag hade varit den som bestämde på den tiden, sa Vladimir Putin i den nygjorda tv-dokumentär som sändes i ryska NTV i går kväll.

Frågan handlade om Tysklands återförening och Putin antydde att han liksom många västledare på den tiden var kritisk till ett enat Tyskland. Men den ryske premiärministern säger i dag att delningen av det tyska folket inte kunde fortsätta på längre sikt och att det som hände var till det allra bästa.

Vladimir Putin, som själv tjänstgjorde i Dresden mellan 1985 och 1990 har fortfarande nostalgiska känslor för dåvarande Östtyskland men med tanke på hur dagens Tyskland utvecklats tycker han att den nostalgin inte är viktig.

Intervjun är en av de bärande komponenterna i den genomarbetade nya ryska dokumentären "Muren" gjord av Sovjetunionens dåvarande tv-korrespondent i Västtyskland, Vladimir Kondratiev. Visserligen syns Rysslands premiärminister ständigt i tv men så gott som aldrig i den här sortens personliga reflekterande längre intervjuer.

Putin säger att de goda relationer som Ryssland har med Tyskland i dag är ett resultat av att Sovjetunionen för 20 år sedan inte stoppade utvecklingen som ledde till rivandet av Berlinmuren och Tysklands återförening. Han pratar om sin vänskap med förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder och att läget inte förändrades när Tyskland fick en ny kansler.

– Sedan kom Merkel med en helt annan politisk bakgrund och tillhörighet, men vi har lika bra relation, både personligt och professionellt, säger Vladimir Putin som tror att det finns en gemensam känsla av att behöva varandra, en känsla som föddes för 20 år sedan.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".