Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanliga frågor om apoteksförsäljningnen

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 11.27

Här hittar du några vanliga frågor om hur den nya apoteksmarknaden påverkar apotekens verksamhet. Frågorna är hämtade direkt från Apoteket AB:s hemsida.

Varför ska monopolet försvinna?

Syftet med förändringen är att Sverige ska få fler apotek med bättre öppettider och service, så att konsumenterna lättare ska få tag på de mediciner och den rådgivning man behöver.

Kommer jag att kunna köpa alla mediciner på alla apotek?

Ja, alla apotek måste – precis som i dag – tillhandahålla alla de läkemedel som skrivs ut på recept. Alla mediciner kan alltså hämtas ut oavsett vilket apotek du väljer att gå till. Även e-recept kommer att kunna hanteras av alla apotek.

Vad händer med priserna? Vilket läkemedel får jag ut på mitt recept?

Oavsett på vilket apotek du hämtar ut din medicin kostar det lika mycket inom det som kallas förmånen.

Liksom i dag kommer du att få din medicin utbytt mot ett billigare preparat om patenten har gått ut för originalprodukten. Detta, som kallas generikautbyte, innebär att du får ett exakt likadant preparat, men med ett annat namn och till ett lägre pris.

Detta är ett sätt för samhället att hålla nere läkemedelskostnaden. Vill du hellre ha originalläkemedlet istället för det generiska läkemedlet, så kan apoteket erbjuda dig det, men då får du själv betala merkostnaden.

Vad händer med högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet förblir helt oförändrat. Precis som i dag registreras dina uppgifter för receptbelagda läkemedel oavsett vilket eller vilka apotek du gör dina inköp på.

Apoteksombuden – kommer de att finnas kvar?

Ja, de 890 apoteksombud som idag finns kommer att fortsätta drivas av Apoteket under åtminstone de närmaste tre åren.

Apoteket Shop – vad händer med det?

Apoteket Shop försvinner som koncept och görs om till apotek med fullständigt läkemedelssortiment.

Går det att fortsätta boka rådgivning på Apoteket?

På Apoteket kan du fortsätta boka tid för enskild rådgivning om dina läkemedel. Utan extra kostnad får du svar på dina frågor avskilt och i lugn och ro från någon av våra specialutbildade farmaceuter.

Kan jag köpa receptfria läkemedel i vanliga affärer och kommer det att finnas samma sortiment där som på apoteken?

Från den 1 november 2009 är det tillåtet för dagligvaruhandeln att sälja receptfria läkemedel som förvaras bakom disk eller under uppsikt av personal. Sortimentet blir mer begränsat än på apoteken.

Källa:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".