WHO: Kvinnors hälsa allt mer oroande

Uppdaterad: 12:38
Kvinnors hälsa är gravt eftersatt globalt sett, och problemet har blivit akut, skriver Världshälsoorganisationen i en rapport.

Kvinnor fortsätter att vara diskriminerade när det gäller tillgången på hälsovård, enligt WHO, som kopplar problemen till bristande politiskt ledarskap. Den kopplingen är bra, tycker Birgitta Essén på Uppsala universitet, som forskar om internationell kvinnohälsa.

– Att man i dag i sådana här rapporter tar upp icke-medicinska faktorer som utbildning och inkomst är positivt, så har det inte alltid varit.

I u-länder är den ledande dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Och globalt sett är den största dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder hiv och aids, skriver Världshälsoorganisationen i sin rapport.

Bakom det här ligger många gånger diskriminering, menar WHO. Kvinnor får inte tillgång till hälsovård i samma utsträckning som män och när det gäller hiv/aids så har unga kvinnor i många länder inte möjlighet att kräva säkrare sex.

Världshälsoorganisationen har gått igenom hälsoläget för kvinnor i världens länder. I rapporten konstateras att hälsosituationen för kvinnor har varit oroande länge, men nu har läget blivit akut.

WHO gör en tydlig koppling mellan politiskt ledarskap och hälsoläget, och säger att det inte bara är upp till sjukvårdspersonal att ta krafttag för att förbättra situationen för världens kvinnor.

Och att politik på högsta nivå har betydelse bekräftar förlossningsläkaren med internationell erfarenhet Birgitta Essén, på Uppsala Universitet. Hon tar exemplet USA där Barack Obama nu är president.

– Den amerikanska politiken har ändrats med en ny president. I många år under tidigare administrationer har man förbjudit bistånd och stöd till kvinnors hälsa. När det gäller diskussionen om abort eller inte har man gjort en klar kursändring sedan det blev en ny president och det kan säkert ha en positiv effekt på kvinnors hälsa, säger Birgitta Essén.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".