Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus prognos för arbetsmarknaden

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 12.09

Arbetsgivarorganisationen Almega tror på en snabbare återhämtning av ekonomin än de flesta andra bedömare.

Lena Hagman är chefsekonom på Almega, som organiserar tjänsteföretag. Hon tecknar en ljusare bild av arbetsmarknaden framöver än flera andra bedömare.

– Vi tror att den största nedgången i sysselsättningen sker i år. Det kommer att bli ett mindre fall nästa år. Varslen har minskat och vi ser en återhämtning i ekonomin. Men den blir väldigt trög, säger Lena Hagman

– Medan industrin drar ned mycket kraftigt med 120 000 sysselsatta, tror vi på ett bara hälften så stort ras för tjänstesektorn totalt.

Almega tror att arbetslösheten toppar på 9,5 procent år 2011. Fastän det är betydligt högre än vad den ligger på idag är det samtidigt betydligt lägre än den bild som tecknas i andra prognoser. Idag justerade regeringen till exempel ned sin prognos för arbetslösheten till 10,7 procent år 2011.

Almega räknar med en ekonomisk tillväxt på 0,7 procent nästa år, och 2,5 procent år 2011

Enligt Lena Hagman kom vändningen tidigare inom tjänstesektorn än inom industrin. För företagen i tjänstesektorn, exempelvis IT-branschen, var tillväxten tillbaka under andra kvartalet i år. Läget kommer att fortsätta förbättras under årets slut. Det beror bland annat på att de ekonomiska stimulansåtgärderna gett snabbt resultat. Till exempel har de låga boräntorna fått konsumenterna att börja spendera pengar:

– Efterfrågan bland hushållen har ju ökat i år. Speciellt under sommaren har vi sett en uppgång. Det här påverkar en del tjänstebranscher, säger Lena Hagman.

Exportindustrin har ett ras i sin efterfrågan i år. Den har gått ned med lite drygt tjugo procent under det första halvåret. Samtidigt ökar tjänsteexporten.

– Efterfrågan från utlandet på olika företagstjänster, forskning och utveckling, har ökat under det första halvåret. Även IT-tjänster, säger Lena Hagman, Chefsekonom på Almega. 

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".