1 av 2
Annika Östberg i rätten i dag.
2 av 2
Klicka för grafik

Annika Östberg vill bli fri i maj

I dag har livstidsdömda Annika Östberg hörts vid Örebro tingsrätt. Östberg vill ha sitt straff tidsbestämt. Annika Östberg förflyttades från fängelset i Kalifornien till Sverige i april i år.

Rättens ordförande Per Grevesmühl inledde med de bakomliggande händelser 1981 då Annika Östberg tillsammans med sin dåvarande pojkvän i USA dödade en krogägare och en polis.

– Vid något tillfälle under deras bekantskap köpte de en revolver av en person. Som betalning lämnade man då en check utan täckning, berättade Per Grevesmühl.

Annika Östberg fälldes för mord och dömdes till livstids fängelse. Efter 28 år i amerikanskt fängelse har hon sedan april suttit på Hinseberg och vill ha sitt straff tidsbegränsat. Det är en förutsättning för att bli frigiven.

Kriminalvårdsverket anser att ett år är en rimlig utslussningstid, men Rättsmedicinalverkets bedömning är att risken är medelhög för att Annika Östberg återfaller i brott. Detta vidhåller också åklagare Gunnar Brodin.

Annika Östberg berättade i dag, något skakad, att känslorna är oförändrade men att hon själv är en annan i dag.

– Jag känner lika starkt för morden i dag som jag gjorde för nästan 30 år sedan. Vad som har förändrats i dag är mitt förstånd för vad som ledde mig dit, berättade Annika Östberg i rätten i dag.

I maj nästa år vill hon lämna fängelset. Detta bestrider åklagaren och statens representant Gunnar Brodin. Enligt Rättsmedicinalverkets bedömning är risken medelhög att Annika Östberg återfaller i brott när hon släpps fri.

Enligt åklagaren har Östberg inte på något sätt konfronterats med ett drogfritt liv i frihet och de prövningar det innebär. Han anser att det behövs längre tid.

Kriminalvården menar däremot att ett år är en rimlig utslussningstid och kriminalvårdsdirektör Birgitta Göransson som tillkallats av advokaten säger under dagens förhandling att risken för att Östberg ska begå nya brott och missbruka är liten.

Rättens beslut väntas ta en vecka. Blir det avslag kan en ny ansökan göras om ett år.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".