Barn som till exempel tvingas se misshandel i hemma ska behandlas som brottsoffer. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Barn ska få bättre skydd av lagen

Centerpartiet vill stärka skyddet för barn som utsätts för psykisk och fysisk misshandel i hemmet. Barnombudsmannen och Rädda Barnen har tidigare kritiserat lagstiftningen på det här området.

Nu vill Centerpartiet att lagen ändras. Barnmisshandel och barnfridskränkning ska i förslaget bli nya brottsrubriceringar.

– Vi ser hur antalet brott mot barn ökar. Det är en skrämmande ökning som vi inte kan acceptera. Därför vill vi i straffskalorna och i brottsbenämningarna markera att det är mycket allvarligt att begå brott mot barn och speciellt våldsbrott mot barn, säger Johan Linnander som är rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

När polisen utreder misshandelsfall inom familjen glöms ofta barnen bort. Det visar bland annat en undersökning som Rädda barnen har gjort. Om inte barnen själva blivit utsatta för fysiskt våld, utan har blivit vittnen till våldet, så saknas det oftast fullständiga uppgifter om barnen i polisrapporterna, till exempel.

Det här leder till att socialtjänsten ofta inte får någon information om att det finns ett barn som behöver hjälp, och barnen riskerar också att förlora sin brottskadeersättning eftersom ingen information når myndigheterna.

Barnombudsmannen och Rädda barnen vill att barn ska bli målsägande, som den juridiska termen lyder. Därmed skulle barn få en rad rättigheter, och de skulle på ett självklart sätt finnas med i polisutredningar om våld i hemmet.

Det här är ett krav som får stöd i den borgerliga regeringsalliansen av alla partier, utom Moderaterna. Justitieminister Beatrice Ask är minst sagt tveksam till förslaget.

– Jag vill inte att barn ska vara slagträn i vuxnas konflikter och det finns en risk att det blir så därför att mycket av det våld barn bevittnar är ju våld mellan föräldrar eller i familjen. Men det här är en komplicerad fråga och det var ju därför man utredde och diskuterade ganska mycket för ett par år sedan. Och det finns väl anledning att följa upp de beslut som riskdagen fattade då.

Så du kan tänka dig förändringar?

– Jag tycker alltid att man ska utvärdera de regler som finns och se till att de fungerar som avsikten var. 

Centerpartiet vill ha med sitt förslag i alliansens valmanifest för 2010. Enligt Johan Linnander handlar det om att tydliggöra att de här barnen är brottsoffer, även om de inte har utsatts för fysisk misshandel.

– När ett barn tvingas bevittna våld i hemmet så är det en psykisk misshandel. Det kan vara lika traumatiskt att se till exempel pappa slår mamma som att själv få fysiska slag. Och vi tycker att rättsväsendet i dag inte klarar av de fallen där barn råkar illa ut på ett psykiskt sätt, till skillnad från när de råkar illa ut fysiskt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".