swedmilk-projektet

Skattepengar täcker upp mejeriskandal

Haveriet i det svenskkontrollerade mejeriet Swedmilk i Makedonien som Ekot och P1-programmet Kaliber tidigare rapporterat om, kan kosta svenska skattebetalare ytterligare 60 miljoner kronor. 

Det är den statliga exportkreditnämnden som riskerar att få betala en stor del av den mejeriutrusnting som Swedmilk köpte in från svenska storföretag men aldrig betalade för.

Tetra Laval och Tetra Pak levererade mejeriutrustning och mjölkförpackningar för motsvarande 100 miljoner kronor till Swedmilk. Swedmilk begärdes i konkurs i mars i år med totala skulder på 350 miljoner kronor.

– Den totala exponeringen på Swedmilk vi har är 9,8 miljoner euro. Delar av det är skyddat via så kallade exportkreditgarantier, säger Jörgen Haglind som är informationsdirektör på Tetra Pak.

Den största smällen för den misslyckade affären riskerar alltså statliga exportkreditnämnden att få ta. Exportkreditnämnden garanterar mot en avgift betalning i vissa affärer som anses riskabla -och i det här fallet är det nu exportkreditnämnden och i förlängningen svenska skattebetalare som ser ut att få betala 60 av de 100 miljonerna till Tetra Pak och Tetra Laval.

Swedmilk startade i Makedonien 2007. Det skulle bli Balkans modernaste mejeri och hade svenska staten som näst största ägare i form av riskkapitalbolaget Swedfund, som är en del av det svenska biståndet.

Personer med insyn i Swedmilk som Ekot talat med beskriver projektet som en enorm finansiell bubbla, byggd på lånade pengar och med dålig kontroll från ägarhåll. Miljontals liter förstörd mjölk fick hällas ut och där många fattiga makedonska småbönder inte fick betalat för mjölken de levererade.

I Makedonien utreder nu finanspolisen flera personer i den tidigare ledningen för Swedmilk, bland andra den svenske tidigare vd:n. Misstankarna gäller bland annat bedrägeri.

Den tidigare vd:n arbetade innan Swedmilk i många år för Tetra Pak på Balkan. Han förnekar att han skulle ha gjort något brottsligt och skyller problemen i Swedmilk på en av de makedonska delägarna.

– I efterhand är det klart att man kan säga att man skulle varit försiktigare men så har det inte varit i det här fallet, säger Jörgen Haglind på Tetra Pak.

Var ni extra oförsiktiga eftersom vd:n och grundaren i Swedmilk var en tidigare mellanchef på Tetra Pak?

– Nej, inte alls.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".