HSB satsar på kooperativa hyresrätter

Det behövs fler alternativ på bostadsmarknaden anser bostadsrättsorganisationen HSB.

Kooperativa hyresrätter är en boendeform som liknar bostadsrätten, men där insatsen ligger på en fast och låg nivå.

Det tilltalar säkert många, tror Charlotte Axelsson vd på HSB Stockholm.

– Vi har olika preferenser vi människor. Vissa vill bo i bostadsrätt men andra kanske inte vill lägga lika mycket pengar på sitt boende och kanske inte ta hela det ansvar som det innebär att vara fastighetsägare, som man är när man bor i bostadsrätt. Här skulle man slippa det, säger Charlotte Axelsson, vd för HSB Stockholm.

Till en början bygger HSB Stockholm ett hus i Hökarängen i södra Stockholm, med 47 kooperativa hyresrättslägenheter. Inflyttning om ett och ett halvt år. Insatsen blir 200 000, beräknat som tio procent av lägenhetens byggkostnad.

Flyttar man, får man tillbaka samma summa. Det är alltså ett fast insatsbelopp, och tillskyndarna av kooperativ hyresrätt, brukar kalla det här för spekulationsfritt boende. Insatsen är bara en tiondel av vad motsvarande bostadsrätt kostar i dag.

Kooperativ hyresrätt har funnits sedan 1916, men blev inte lagligt reglerad förrän 2002. Mest känd är SKB, Stockholms kooperativa bostadsförening med nära 7 000 lägenheter men 80 000 medlemmar i kö.

När Boverket för några år sedan gjorde en stor undersökning om upplåtelseformer så sade de flesta, hela 55 procent att kooperativ hyresrätt är den ideala boendeformen.

Den relativt låga insatsen kan tilltala de unga på bostadsmarknaden, men inte bara dem.

– Jag tror också att det kan tilltala äldre som kanske bor i en bostadsrätt men vill använda sina pengar till någonting annat och tycker att det på ålderns höst kan vara bra att bo i en kooperativ hyresrätt, säger Charlotte Axelsson.

Förutom insatsbeloppet på 200 000 så utgår också vanlig månadshyra, och den påverkas av insatsen, säger Charlotte Axelsson.

– Tyvärr är det ju så att alla nyproduktionshyrorna är höga, men meningen är att den här insatsen ska göra att det blir lägre hyra än att bo i en vanlig hyresrätt.

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".