Flera bönder är missnöjda.
Swedmilk i Makedonien

Krav på att mjölkprojekt utreds

Den misslyckade svenska satsningen att med biståndspengar bygga Makedoniens modernaste mejeri tas i dag upp på utrikesutskottets möte i riksdagen. Tusentals mjölkbönder blev ruinerade när mejeriet Swedmilk gick i konkurs.

– Ja, jag kommer att ställa det kravet till biståndsministern. På utrikesutskottet kommer vi att ha den här diskussionen och sedan så kommer det att ge utrymme för att man ställer krav på regeringen att agera, säger Kent Härstedt som är Socialdemokraternas talesperson i biståndsfrågor.

Det statliga biståndsföretaget Swedfund var näst största ägare i mejeriet Swedmilk som nu gått i konkurs. Makedonska bönder levererade mjölk till mejeriet i månader utan att få betalt. I dag står många av dem helt utblottade.

I Makedonien pågår en brottsutredning mot bland annat den svenske vd:n och man misstänker bedrägeri. Men nu måste också Sverige ta ansvar för utreda vad som skett, menar socialdemokraternas Kent Härstedt.

– För mig som företrädare för svenska biståndsmedel så måste jag ju ställa mig frågan, hur kunde det gå så här fel? Och att det sedan landar i ett totalt misslyckande, med stora sociala konsekvenser som resultat. Det är klart att det måste till en ordentlig diskussion.

En rapport från Riksrevisionen så kritiseras Swedfund för att man inte tydligt kan visa på att bolagets investeringar leder till att fattiga människor verkligen får det bättre där man investerar, vilket är syftet med Swedfunds verksamhet. Och nu kräver också representanter från alliansen att Swedfund granskas. Birgitta Ohlsson från Folkpartiet, är ledamot i utrikesutskottet.

– Varje svensk biståndskrona ska ju ge resultat, och det får inte leda till att människor blir utblottade. Så att det här är oerhört tragiskt och ett gigantiskt svenskt misslyckande.

Vad bör regeringen göra, anser du?

– Jag tycker att man bör skarpare utvärdera Swedfund överhuvudtaget. Hjälper den utländska fattiga individer, eller, stjälper den?

Enligt Kristdemokraternas ledamot i utrikesutskottet, Holger Gustafsson, reagerar mot att Swedfund inte verkar prioritera utvecklingsmålet i sina investeringar.

– Jag hörde i programmet att Swedfund bara vill ta ansvar för de pengar som man har investerat. Och det tycker jag inte räcker. Vi kräver i utrikespolitiken att privata svenska företag ska leva efter etiska fonder, och då är det klart att ett staligt företag ska gå före med gott exempel.

– Det är därför vi har ett staligt bolag. Annars kunde ju vilken privat bank som helst skicka iväg pengar, säger Holger Gustafsson.

Biståndsminister Gunilla Carlsson vill heller inte idag kommentera affären swedmilk i Makedonien, eller bemöta kraven på granskning av Swedfund.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".