USA ställer nya krav på Iran kring fångar

USA kräver återigen att tre amerikanska medborgare som sitter fängslade i Iran sedan i somras friges omedelbart. Detta efter att iranska myndigheter nu säger att de tre förmodligen kommer åtalas för spioneri.

De tre amerikanska medborgarna, 27-31 år gamla, greps av iransk polis vid gränsen till Irak i slutet av juli i år. De ska enligt deras familjer ha varit i Irak som turister och i gränstrakterna vid det aktuella tillfället för att titta på ett berömt vattenfall.

Men sedan de kommit in på iranskt territorium greps de och har sedan dess väntat på att få reda på vad de anklagas för. Och chefsåklagaren i huvudstaden Iran säger nu att de anklagas för spioneri och att ett åtal är att vänta inom kort.

USA har redan begärt att de tre amerikanerna släpps fria och återkom med det kravet idag, efter att chefsåklagaren hade uttalat sig.

Utrikesminister Hillary Clinton säger att USA anser att det inte finns några som helst bevis mot de tre som kan räcka till någon form av åtal.

Men Iran står på sig. President Ahmadinejad säger att det finns regler i alla länder som bestraffar att man illegalt tar sig in i landet, men att bara rättssystemet i Iran kan avgöra om trion kan anses vara spioner eller inte.

Den diplomatiska förvecklingen kommer i ett känsligt läge, nämligen samtidigt som USA väntar på ett svar från Iran när det gäller FN-förslaget om hur Irans kärnenergiprogram ska hanteras.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".