Man måste tåla nedgångar om man sparar i aktiefonder, menar Pia Nilsson, Fondbolagens förening.

Aktiefonder i topp för sparare

Svensken fondsparar som aldrig förr. I oktober nettosparades omkring 17 miljarder kronor i fonder. Det är det största nettoinflödet under en enskild månad hittills.

Pia Nilsson som är vd för Fondbolagens förening förklarar vad det är som driver på.

– Man sparar mer när framtiden är oviss och efter den här stora nedgången som varit så gör man bedömningen att det kan vara bra att vara med i aktiefonder och ta del i den värdestegring som skett.

Intresset för att spara i fonder har varit extremt stort i år. Hittills har omkring 87 miljarder kronor nettosparats i fonder. Och under oktober månad sparades omkring 17 miljarder kronor. Vilket är det största nettoinflödet under en enskild månad hittills, om man bortser från premiepensionsinsättningarna.

En normal månad ligger nettosparandet på omkring 6 miljarder kronor. Störst var sparandet i aktiefonder, där 12 miljarder kronor nettosparades i oktober månad.

Det är både privatpersoner och företag som fondsparar. Och det som satts in i fonder i år är avsättningar från lön, nysparande och pengar som flyttats från sparkonton.

Men att sätta över pengar i fonder är inte helt riskfritt. Och det kan bli bakslag för de som lockas in i fondsparandet.

– Det finns fonder med väldigt olika inriktningar, men har man fonder som har aktier så måste man tänka långsiktigt. Man måste tåla att det svänger upp och ner. Vi hoppas att vi inte ska behöva vara med om sådana svängningar som nu varit, först ett jätteras sedan en lika stor uppgång.

– Men det kommer alltid att gå upp och ner när man sparar i aktiefonder, säger Pia Nilsson.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".