Bankernas utlåning ska granskas

Svenska hushåll lånar allt mer pengar för att köpa bostäder. Nu ska bankernas utlåning granskas.

Finansinspektionen ser bolånemarknaden som en risk i det finansiella systemet och nu ska Finansinspektionen granska hur bankerna gör när de lånar ut pengar berättar generaldirektör Martin Andersson.

– Med bolånen ser vi framför allt risker för enskilda hushåll, som möjligen överbelånar sig då de underskattar kraften i de ränteuppgångar som sannolikt kommer längre fram eftersom vi nu befinner oss i en extrem lågräntemiljö, säger Martin Andersson.

Idag går det att få rörliga bolån med räntor på runt en och en halv procent. Farhågan på finansinspektionen är att hushållen inte inser hur mycket dyrare det kommer bli när räntorna väl stiger. För boräntorna kommer att stiga, enligt Finansinspektionen.

Riksbanken kommer att höja räntan och dessutom kan nya regler för bankerna göra att bankernas kostnader ökar och att bolånen därför blir dyrare. Finansinspektionen ska nu fråga bankerna hur de gör när de testar hur mycket pengar en person får låna.

– Hur gör bankerna sina kreditbedömningar? Vilka känslighetsanalyser gör de för stigande räntor, för inkomstbortfall till följd av arbetslöshet? Det kommer vi att gå ut att fråga bankerna. Hur de gör, vilka policies de har, säger Martin Andersson.

– Men vi kommer också att gå ut och titta på vad de de facto gör i sina kreditgivningsbeslut.

Om ni då kommer fram till att det kan finnas saker som bankerna skulle behöva ändra. Vad skulle ni kunna kräva att de ändrar på?

– Låt oss vänta och se hur den här kreditgivningen går till. Vi har inga anledningar att tro att den inte fungerar väl. Är det så att det finns brister i något institut eller i flera institut, så kommer vi att gå ut och påtala de bristerna och diskutera hur man kan hantera det, säger Martin Andersson.

De rekordlåga räntorna har också fått bostadspriserna att stiga runtom i landet. Men Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson tror inte att det är en bostadsbubbla som är på väg att blåsas upp just nu.

– Vi har ju en situation där vi för bara några månader sedan var oroliga för de fallande huspriserna och nu har vi plötsligt blivit oroliga för en bubbla. En bubbla är ingenting som växer fram på några veckor.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".