Politiker uppmanas avgå efter sexköp

Kommunalrådet i Huddinge, folkpartisten Åke Blomqvist ska betala dagsböter för försök till sexköp av en flicka och uppmanas nu att avgå från alla förtroendeuppdrag i kommunen.

En annan man som nyligen dömdes i en uppmärksammad kopplerihärva anordnade en gruppsexträff med en flicka under 18 år mot betalning i Åke Blomqvists bostad, berättar spaningsledaren Ewa Carlenfors.

– Huvudmannen som vi har i vårat ärende som är avhandlat i Solna tingsrätt var inte själv i Stockholm så han bad någon annan anordna en så kallad gang-bang-träff. Och den träffen ägde rum i Huddinge hos den här personen som upplät sin bostad till det. Och sen var det en man som tog med sig flickan till den bostaden i Huddinge, säger Ewa Carlenfors.

Vad hände där sen?

– Ett antal män där hade sex med den här flickan mot betalning.

Åke Blomqvist är folkpartistiskt kommunalråd i Huddinge med samordningsansvar för barn- och utbildningsfrågor, och har sammanlagt 14 politiska uppdrag. I februari i år delgavs han misstanke om brott, och i början av november fick han dagsböter för försök till sexköp.

Sexköpsförsöket ägde alltså rum hemma hos honom men arrangerades av den som är huvudman i den kända kopplerihärvan där flera äldre män köpt sex av flickor, som många var under 20 år.

Men sin egen inblandning i det här är ingenting som Åke Blomqvist själv har berättat om. I september i år skickade kommunen ut ett pressmeddelande att han skulle avgå vid årsskiftet för att gå i pension.

Ingen politiker som Ekot talat med, varken på kommunal-, läns- eller riksnivå säger sig ha känt till att Åke Blomqvist vid det här laget visste om att han redan sju månader tidigare hade delgivits misstanke om brott. De fick reda på det när tidningen Metros reporter avslöjade händelsen och ringde upp politikerna i går kväll.

Men nu kräver såväl Huddinge kommun som Folkpartiet att Åke Blomqvist avgår direkt. Erik Ullenhag är Folkpartiets partisekreterare.

– Han har ju dömts för ett väldigt allvarligt brott. Och det gör ju att det är oförenligt för honom att ha förtroendeuppdrag för Folkpartiet. Det ser jag som naturligt att han avgår, säger Erik Ullenhag.

Ekot har utan framgång sökt Åke Blomqvist. Daniel Dronjak Nordqvist (M) är kommunstyrelsens ordförande i Huddinge kommun.

– I dag har vi haft ett krismöte i majoriteten och diskuterat frågan. Vi är överens och uppmanar Åke nu att med omedelbar verkan lämna sina politiska förtroendeuppdrag, säger han.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".