Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Merkel vill se låga och rättvisa skatter

I dag har den tyska förbundskanslern Angela Merkel för första gången förklarat sin nya regeringspolitik för parlamentet, förbundsdagen i Berlin. Planerna på att sänka skatterna står fast.

Ett enkelt skattesystem med låga och rättvisa skatter, det måste vara uppgiften, sade Angela Merkel.

2011 ska ett nytt inkomstskattesystem införas, sa hon och redan vid kommande årsskifte sänks flera skatter.

Det blir lättnader för barnfamiljer, arvsskatt och företagsskatter sänks.

Merkel beskrev Tysklands ekonomiska läge som det svåraste på många år. Den globala ekonomiska krisen har ännu inte drabbat Tyskland med full kraft, det kommer nästa år, sade Angela Merkel.

Hon sa också att de offentliga skulderna kommer att fortsätta öka, till nivåer långt utöver vad EU:s regler kräver.

– Vi måste förstå att det handlar om mer än vår egen ekonomi. De globala korten blandas nu på nytt, sade Merkel.

Det handlar om vilka länder som kommer att dra till sig investeringar, eller de klokaste och mest kreativa människorna, sa hon.

Tyskland kan bli ett av de länderna. Men vi kan också misslyckas, sade Angela Merkel.

Allt hänger nu på regeringens politik och Merkels kristdemokrater och liberalerna tror att skattesänkningar trots galopperande statliga utgifter ska ge ny tillväxt.

Hon beskrev det i dag som den enda möjligheten att upprätthålla tysk konkurrenskraft. Att spara sig ur krisen kommer att leda till ekonomisk tillbakagång, menar hon.

Men skattesänkningar är kontroversiella i Tyskland. Oppositionen, många delstater och kommuner och även många ekonomer avvisar dem.

Också inom Merkels eget parti Kristdemokraterna hörs kritik. Det är osäkert om hon lyckas få igenom skattesänkningar i delstatskammaren förbundsrådet.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".