Maten största problemet inom äldrevård

Uppdaterad: 16:45
Maten, aktiviteter och alltför många byten av personal. Det är där äldreomsorgen brister i dag, det visar rapporten Öppna jämförelser som presenteras av Sveriges kommuner och landsting.

Elvira Bergström bor på ett äldreboende i Boden och skulle gärna se mer variation i maten.

– Nu är det mycket återkommande mat också, men vi blir mätta, säger Elvire Bergström.

Vad är det som är återkommande?

– Korv. Och pölsa.

För tredje året i rad har Sveriges kommuner och landsting samlat in information om äldreomsorgens kvalitet i Sverige. Årets rapport är mer omfattande än tidigare med bland annat fler enkäter där de äldre själva fått betygsätta sin vård.

Rapporten visar att de äldre är nöjda med verksamheten i stort, men att det finns flera saker som många inte tycker är bra. Däribland finns maten som måste bli bättre, säger Håkan Sörman som är vd på SKL.

– Det är det som de äldre själva är mest bekymrade över. Och det är en väldigt viktig fråga. Vi jobbar från SKL:s sida med att hitta olika sätt att stimulera till bättre och mer njutningsfylld mat. Det är en viktig fråga och en kvalitet som är avgörande för många äldre, säger han.

Håkan Sörman säger också att antalet personalbyten inom hemtjänsten är alltför många. I genomsnitt har 13 olika människor inom hemtjänsten besökt en och samma person under loppet av 14 dagar.

– Vi vet ju att de äldre självklart inte vill träffa för mycket olika människor. Och just när det gäller att försöka få samma personer, samma personal, att komma tillbaka, där behöver vi också försöka hitta sätt att bli bättre, säger Håkan Sörman.

Rapporten visar också, liksom tidigare år, att det finns stora skillnader i hur bra äldrevården är i olika delar av landet. Varje år satsar Sveriges kommuner ungefär 90 miljarder kronor på äldrevården, vilket är en av dem största posterna i budgeten.

Vissa kommuner lägger mycket mer pengar än andra, men enligt SKL:s rapport betyder mer satsade pengar inte automatiskt att kvaliteten blir bättre.

Det handlar mer om hur man använder pengarna. Och fick Elvira Bergström bestämma skulle hon gärna ha mer att göra på dagarna.

– Ja, det är just det där med att komma ut på en promenad eller så. Det blir inte det, man gör inte det ensam. Det finns ingen personal som kan gå ut med oss, säger hon.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".