Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalråd avgår efter sexbrott

Publicerat tisdag 10 november 2009 kl 17.02

Uppdaterad: 17:45
Efter att det har blivit känt att kommunalrådet i Huddinge, folkpartisten Åke Blomqvist, ska betala dagsböter efter att ha försökt köpa sex, så har han med omedelbar verkan avgått från sina politiska förtroendeuppdrag.

Kommunstyrelsen i Huddinge kommun och Folkpartiet kallade Åke Blomqvist till ett möte på tisdagseftermiddagen.

– Kommunledningen har haft en dialog med Åke under dagen. Det kommer vara ett möte på eftermiddagen, ett internt möte mellan folkpartister från lokal nivå och central nivå. Och förhoppningen och bedömningen är där att man ska komma överens om att Åke kommer att skriva under en avsägelse i dag för samtliga sina politiska förtroendeuppdrag, sade Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge kommun, innan mötet.

Har han sagt någonting om att han kommer att göra detta?

– Ja, i princip har han gett det beskedet.

Vid halv femtiden kom beskedet att Åke Blomqvist avgått. 

"Kommunalrådet Åke Blomqvist (FP) avgår med omedelbar verkan från samtliga politiska uppdrag i Huddinge kommun. Orsaken är att han nyligen har dömts för försök till köp av sexuell tjänst. Under ett sammanträde med företrädare från sitt parti undertecknade han en avsägelse för samtliga uppdrag", skriver Huddinge kommun i ett pressmeddelande.

Det var under utredningen av en stor uppmärksammad kopplerihärva där flera män nyligen dömts för att ha haft sex med flickor, många under 20 år mot betalning, som Åke Blomqvists namn dök upp. Han upplät sin bostad för att en gruppsexträff med en flicka som då var 17 år, berättar spaningsledaren Ewa Carlenfors.

– Huvudmannen som vi har i vårat ärende som är avhandlat i Solna tingsrätt var inte själv i Stockholm så han bad någon annan anordna en så kallad gang-bang-träff. Och den träffen ägde rum i Huddinge hos den här personen som upplät sin bostad till det. Och sen var det en man som tog med sig flickan till den bostaden i Huddinge, säger Ewa Carlenfors.

Vad hände där sen?

– Ett antal män där hade sex med den här flickan mot betalning.

Åke Blomqvist delgavs misstanke för brott den 19 februari i år, men det har han inte berättat för sina partikamrater inom Folkpartiet. Förutom politiska uppdrag för Folkpartiet sitter Åke Blomqvist i kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Generalsekreteraren i Svenska kyrkan, Lars Friedner, säger till Ekot att Åke Blomqvist inte kan bli utesluten ur kyrkomötet på grund av att han har fått dagsböter för att han har försökt köpa sex. Men det faktum att han har gjort det är oförenligt med Svenska kyrkans värden, säger Lars Friedner.


Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".