Stödet till banker med problem fasas ut

De statliga stimulansåtgärderna inom EU-länderna ska avvecklas från och med 2011, det beslutade EU:s finansministrar i dag.

De statliga stimulansåtgärderna inom EU-länderna ska avvecklas från och med 2011, det beslutade EU:s finansministrar i dag.

De lade också sista handen vid beslutet om skärpta krav på kapitaltäckning och begränsningar av bankbonusar.

– När banker och finansinstitut arbetar över gränserna är det också viktigt att vi bygger stabila och välfungerande övervakningsstrukturer som fungerar över gränserna, säger finansminister Anders Borg.

Ett beslut om skärpta tillsynskrav, ökade kapitaltäckningskrav och en närmare koppling mellan bankchefers bonusar och hur det sedan går för bankens verksamhet har varit på gång inom EU sedan ett år tillbaka. Reglerna är redan beslutade av EU:s stats- och regeringschefer i september.

I dag kom finansministrarnas beslut och nu ska Europaparlamentet yttra sig om lagförslaget innan det så småningom kan träda i kraft.

Finansministrarna beslutade också om att börja diskutera hur och när stöden till banker som hamnat i problem ska fasas ut. För att inte snedvrida konkurrensen är det viktigt att bankstöd fasas ut gemensamt av EU-länderna. I allmänhet vill de länder vars banker klarade krisen ganska bra fasa ut stöden snabbare än de länder vars banker fick mer djupgående problem.

Till sist enades också finansministrarna att börja avveckla de statliga stimulansåtgärderna för att få fart på ekonomin med start från och med år 2011.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".