Fler industrijobb väntas försvinna

Landets småföretagare har det just nu tuffare än på många år, och arbetsgivarna inom industrin räknar med att många jobb kommer att försvinna även nästa år trots att efterfrågan då vänder upp. Det här visar konjunkturrapporter som kom i dag.

– Vi ser faktiskt en negativ tillväxt nu i Sverige, säger Maria Derner på organisationen Företagarna som i dag presenterade sin Småföretagarbarometer. Den bygger på en enkät till drygt 4 000 småföretagare, och inte sedan krisen i början av 1990-talet har småföretagen sett så mörkt på konjunkturen som just nu.

Och inom industrin är arbetsgivarna negativa även för nästa år, åtminstone när det gäller antal arbetstillfällen. I år har 40 000 jobb försvunnit hos medlemmarna i organisationen Teknikföretagen. Och enligt en rapport i dag kommer ytterligare 12 000 industrijobb skäras bort under nästa år - detta enligt Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

– Vi räknar med att det här blir en ganska långsam och trög återhämtning till skillnad från många andra kanske. Så det finns all anledning för oss i industrivärlden att det blir flera år av betydligt långsammare tillväxt än normalt.

Verkstadsföretaget Mekotech har drabbats hårt av krisen, liksom många andra småföretag. I den bullrande verkstaden i Partille utanför Göteborg jobbade 37 personer förra sommaren - 15 av dem har tvingats gå. Men vd:n Fredrik Löfgren tror på ett betydligt bättre 2010.

– Det gäller framför allt att hänga med med personal och få tillbaka personal och kunna hyra in personal så att man kan matcha efterfrågan för nu märker vi att efterfrågan ökar båda hos gamla och nya kunder.

De mindre företagen ser generellt sett ganska ljust på nästa år, enligt dagens Småföretagarbarometer. Även företaget Smedjan i Sala ser ganska hoppfullt på framtiden, men ändå kommer man vara lite försiktiga med att fastanställa personal, säger Maria Nor, som driver företaget tillsammans med sin man.

– Man är lite rädd ändå i början och vågar inte bara köra på och tillsvidareanställa folk. Man är lite skakis tror jag.

Nu under krisen har 30 procent av småföretagen valt att satsa på nya marknader eller nya produkter eller tjänster. En hög siffra, enligt Maria Derner på Företagarna.

– Lågkonjunkturen bidrar kanske till uppfinningsrikedomen. Vi ser det bland annat att det kommer fler företag när vi har information och utbildning om offentlig upphandling. När hjulen snurrar för fullt och man har mycket att göra så kanske man inte ser det som en spännande marknad men i dag gör man det, säger Maria Derner.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".