Kommunalråd hoppar av efter sexskandal

Det folkpartistiska kommunalrådet Åke Blomqvist i Huddinge avgår sedan det blivit känt att han ska betala dagsböter för att ha försökt köpa sex.

Åke Blomqvist har skrivit under papper på att han lämnar alla politiska uppdrag säger Rasmus Jonlund, pressekreterare för Folkpartiet i Stockholm.

– Han har skrivit på sin avsägelse nu så det ska vara klart att han avgår med omedelbar verkan. Det här var ju väldigt chockartat för alla att höra om och kom som en blixt från klar himmel. Men att han har gjort sig skyldig till den här typen av brottslighet det är helt enkelt oacceptabelt och då kan man inte ha förtroendeuppdrag för Folkpartiet, säger Rasmus Jonlund.

Det var under utredningen av en stor uppmärksammad kopplerihärva där flera män nyligen dömts för att ha haft sex med flickor, många under 20 år mot betalning, som Åke Blomqvists namn dök upp.

Han upplät sin bostad för en gruppsex-träff med en flicka som då var 17 år, berättar spaningsledaren Ewa Carlenfors.

– Huvudmannen som vi har i vårat ärende som är avhandlat i Solna tingsrätt var inte själv i Stockholm så han bad någon annan anordna en så kallad gang-bang-träff. Och den träffen ägde rum i Huddinge hos den här personen som upplät sin bostad till det. Och sedan var det en man som tog med sig flickan till den bostaden i Huddinge, säger Ewa Carlenfors.

Vad hände där sen?

– Ett antal män där hade sex med den här flickan mot betalning.

Åke Blomqvist delgavs misstanke för brott den 19 februari i år, men han har inte berättat för sina partikamrater inom Folkpartiet.

Förutom politiska uppdrag för Folkpartiet sitter Åke Blomqvist i kyrkomötet, som är svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Generalsekreteraren i Svenska kyrkan, Lars Friedner, säger till Ekot att Åke Blomqvist inte kan bli utesluten ur kyrkomötet på grund av att han har fått dagsböter för att han försökt köpa sex av en miderårig, men det faktum att han gjord det är oförenligt med svenska kyrkans värden säger Lars Friedner.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".