Släktingar fick höga arvoden för att utföra konsultuppdrag i Swedmilk. Foto: SR

Släktingar blev konsulter i Swedmilk

Sveriges Radios fortsatta granskning av haveriet i det svenskkontrollerade mejeriet i Makedonien visar att Swedmilks ledning anlitade släktingar som välavlönade konsulter.

I september 2006 skriver den dåvarande svenske vd:n och delägaren i Swedmilk ett konsultavtal med en släkting.

Enligt avtalet betalar Swedmilk motsvarande 800 000 kronor för avancerade konsulttjänster i samband med att mejeriet byggds. Pengarna betalas till ett bankkonto i Luxemburg.

Men när Ekot ringer upp säger släktingen att han är pensionär på heltid sedan över tio år och att han aldrig utfört några konsultuppdrag åt Swedmilk.

– Nej,  absolut inte.

Inte i Makedonien?

– Absolut inte, nej.

80 000 euro drygt ska du ha fått får de här tjänsterna?

– Jaha du, nu pratar du om någonting som jag absolut inte känner till.


Den 15 januari 2008 undertecknar vd:n för Swedmilks räkning ett annat konsultavtal med en släkting i Sverige.

Avtalet är på motsvarande över en halv miljon kronor och handlar bland annat om ombyggnad av mejerilastbilar.

När Ekot ringer upp vill släktingen inte svara på några frågor om uppdraget utan hänvisar till den tidigare vd:n i Swedmilk.

– Nej, jag vill inte uttala mig om någonting överhuvudtaget för min del. Det måste han (vd:n, reds anm) göra. Jag tycker inte det är schysst utav mig att prata i hans företag, nämligen, säger släktingen.

Men om vi pratar för din del då?

– Nej.

För du sålde ju tjänster till Swedmilk?

– Nej, jag säger ingenting överhuvudtaget.

Ekot har inte lyckats nå den tidigare vd:n för en kommentar till avtalen. Swedmilk gick i konkurs i mars i år med skulder på 350 miljoner kronor.

Mejeriet var delvis finansierat med svenska statliga biståndsmedel via riskkapitalbolaget Swedfund och i konkursen drabbades många fattiga makedonska småbönder som under flera månader inte fick betalt för mjölken de levererade till det nya mejeriet.

Till Ekot och P1-programmet Kaliber har den svenska vd:n tidigare sagt att främsta orsaken till krisen var att en av de makedonska delägarna i Swedmilk, som hade hand om mjölkdistributionen, medvetet saboterade verksamheten.

Statliga Swedfund har till Sveriges Radio framfört att Swedfund drog sig ur satsningen i Swedmilk i början av det här året delvis eftersom man misstänkte att en ökänd internationell ekobrottsling i hemlighet stod bakom den makedonske partnern.

Enligt tidigare anställda som Ekot talat med berodde den aktuta krisen i Swedmilk på att ledningen i bolaget medvetet köpte in mycket mer mjölk än vad man klarade av att sälja och lagra.

Orsaken ska ha varit att uppnå de produktionsmål som krävdes för att mejeriet skulle få nya lån utbetalda från makedonska banker.

Resultatet är enligt Ekots källor att miljontals liter mjölk blev dålig och fick slängas. Finanspolisen i Makedonien har inlett en utredning om bedrägeri i Swedmilk.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".