Färre äter många mediciner samtidigt

Färre äldre äter stora mängder läkemedel, visar rapporten Öppna jämförelser som Sveriges kommuner och landsting presenterade under tisdagen. På ett år har antalet äldre som använder fler läkemedel än nio minskat med 10 000 personer.

Det beror på en medveten satsning från kommunernas sida, det tror Håkan Sörman som är vd på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– I vårt arbete har vi kunnat fokusera på att läkemedelsanvändningen måste ägnas särskilt intresse. Då har man nog ute i kommunerna sett till att lära personalen mer om det här. Man har avdelat någon särskild läkare som ägnat sig åt frågan och då får man resultat, säger Håkan Sörman, vd på SKL.

Färre äldre personer äter alltså fler än nio läkemedel samtidigt. Användandet har minskat med två procent från 2007 till 2008, vilket motsvarar 10 000 personer, visar Sverige kommuner och landstings rapport om äldreomsorgen som presenterades under tisdagen.

Åcenter i Boden är ett av de äldreboenden som kraftigt skurit ner på läkemedelsanvändningen.

– Det har varit ett projekt där sköterskorna har jobbat aktivt med att få ner medicineringen och vår husläkare arbetar också aktivt för att inte ge onödig medicin, säger Helen Buhr, undersköterska vid Åcenter i Boden.

Hur har det kunnat vara förr om åren då?

– Det har nog varit mer av både sömntabletter, mer av värktabletter och mer av de flesta tabletterna helt enkelt. Nu finns en ökad medvetenhet om hur tabletterna fungerar, om de slår ut varandra och då blir det fel.

Vad vinner ni på bättre medvetenhet?

– Den boende blir ju mycket piggare, gladare och mer aktiv, säger Helen Buhr.

Även för Sveriges kommuner och landsting är minskningen mycket glädjande, mycket eftersom det stora användandet av läkemedel länge varit oroande.

– Men nu gäller det att fortsätta på samma sätt, säger Håkan Sörman på SKL.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Karolina Lek
Karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".