Geely vill dubbla Volvos försäljning

Geely har en ambitiös plan för Volvo, om den kinesiska biltillverkaren nu får köpa Volvo av Ford. Det framgår av Geelys affärsplan, som tidningen Wall Street Journal tagit del av.

Kinesiska Geely, som förhandlar med Ford om att köpa Volvo Personvagnar, vill mer än fördubbla Volvos försäljning.

Wall Street Journal har tagit del av Geelys planer, och av dem framgår att Geely i stort sett vill tredubbla antalet sålda bilar inom några år, till en miljon sålda bilar om fem år.

Förra året, som var Volvos sämsta på länge, såldes drygt 350 000 bilar.

Dels ska försäljningen i Europa och Nordamerika öka till 600 000 bilar per år, och för att nå det ska två eller tre större och lyxigare modeller tas fram.

Dessutom är planen att öka försäljningen i Kina kraftigt, från drygt 10 000 bilar per år, till ungefär 200 000 bilar.

Enligt Wall Street Journal ska mer komplicerad konstruktion vara kvar i Sverige, men Geely vill också bygga en Volvofabrik i Kina, som ska kunna tillverka 300 000 bilar per år.

Allt förutsatt så klart att Geely får köpa Volvo. Enligt Wall Street Journal är frågan om vilken teknik som följer med ett Volvoköp en av stötestenarna i affären.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".