Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet öppnar för mer kärnkraft

Presenterade förslag idag.

Uppdaterad: 12:00
Folkpartiet kan komma att kräva fler kärnkraftreaktorer i Sverige än de tio som alliansen kommit överens om, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag inför partiets landsmöte i nästa vecka.

– Det som har ändrats, och vi har ju själva ändrat våra positioner om man går tillbaka tio år i tiden, är klimathotet. Klimatfrågan har kommit med full kraft. Så jag tror att det kan finnas ett ganska starkt stöd för att man vill gå lite längre än i energiöverenskommelsen, säger Erik Ullenhag.

I dag släpptes handlingarna till Folkpartiets landsmöte nästa vecka. Landsmötet är partiets högsta beslutande organ. En viktig debatt som pekas ut är den om den framtida kärnkraften i Sverige.

– Energiöverenskommelsen inom regeringen innebär att man ska ersätta de tio reaktorer som finns nu. Det kommer att resas krav på landsmötet om att man vill ha fler reaktorer och möjlighet bygga ut med fler än de tio. Möjligtvis blir det också en diskussion om de platser där de ska hamna, säger Erik Ullenhag.

Det finns inga förslag till landsmötet om att bryta den överenskommelse partiet ingått med alliansen om ny kärnkraft i Sverige, som innebär att de tio befintliga reaktorerna kan ersättas med tio nya.

Däremot föreslår en motionär att en forsknings- och utbildningsreaktor startas i Studsvik. Det är något som partistyrelsen inte utesluter även om den tycker att val av placering ska tas i samråd med forskarsamhället.

Erik Ullenhag menar att det är den senaste tidens diskussioner om kärnkraft, att bland andra statliga Vattenfall skulle vara intresserad av att bygga, som gjort frågan hetare och att partiet nu vill gå längre.

– Det kan öppna upp för en sådan diskussion. I Folkpartiet är stödet väldigt starkt för att kärnkraft i kombination med förnyelsebar energi är vad som behövs för att bryta beroendet av kol och olja för att minska växthusgaserna och för att bygga ett hållbart samhälle på sikt, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".