Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fritidsgården fick bidrag i flera år

Publicerat onsdag 11 november 2009 kl 11.53
al-Shabab-soldater på lastbilsflak i Somalia. Arkivfoto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

Idrottsförvaltningen i Stockholm gav bidrag under flera år till den förening som drev den ideella fritidsgården i Rinkeby där en ungdomsledare, enligt uppgifter till Ekot, rekryterade flera personer till strider i Somalia. Personerna knöts till den islamistiska rebell-gruppen al-Shabab.

I flera år fick verksamheten bidrag av idrottsförvaltningen i Stockholm och Per Johansson chef vid föreningsenheten där, reagerar starkt på uppgifterna. 

– Det är hemskt. Det här fanns det inte tillstymmelse till när vi hade kontakt med föreningen i början när den bildades.

Hur vet ni det?

– Det var ordning och reda på papperen de lämnade in. Och vid de besök som vi gjorde i lokalen under de första åren såg vi ingenting som kunde peka på något sådant här, säger Per Johansson.

Mannen som pekas ut som ledande i rekryteringen i Rinkeby i Stockholm är i 30-årsåldern. Han jobbade på en ideell fritidsgård, Kreativitetshuset, som startades av moskén i centrum. Under fyra år fick verksamheten 480 000 i bidrag av Stockholms idrottsförvaltning, bidrag som drogs in förra året när kommunen förstod att flickor och pojkar hölls åtskilda.

Det har länge varit känt att al-Shabab försöker rekrytera ungdomar med somalisk bakgrund i Sverige. Antalet män under trettio som rest i väg och dött i strider i Somalia är enligt Säpo nu uppe i en handfull. Man kommenterar inte det enskilda fallet med ungdomsledaren men säger att rekryteringen ökar och att den sker i flera storstäder i landet.

– Så vitt vi bedömer så har minst ett tjugotal personer rest från Sverige till Somalia för att delta i våldshandlingar eller ansluta sig till träningsläger. Vi bedömer att det finns ett tiotal svenskar på plats just nu men att det finns ett mörkertal.

Ekot har gjort upprepade försök att få tag i den före detta fritidsledaren som försvann för ett år sedan. Enligt källor är ungdomsledaren i dag i Somalia och har nu en högt uppsatt position inom al-Shabab.

Informationen kring det som inträffat kan leda till att kommunens kontroll av föreningsstöd nu stärks, säger Per Johansson vid föreningsenheten i Stockholm.

– Det påverkar på så sätt att vi kanske fram över blir ännu mer noggranna när vi träffar föreningar, följer upp verksamheten och försöker följa upp den ännu bättre, säger Johansson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".