Palestinska barn tänder ljus vid Arafats grav. Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix.

Freden avlägsen fem år efter Arafats död

Idag är det fem år sedan den legendariske palestinske ledaren Yasser Arafat avled på ett sjukhus i Paris. Sveriges Radios korrespondent rapporterar från hans grav i Ramallah där man högtidlighåller hans minne.

Samtidigt ser det mycket dystert ut inte bara för fredsprocessen utan också för den palestinska försoningen mellan Hamas och Fatah.

Fem år efter Arafats död finns det inte mycket till ljusning på den israelisk-palestinska horisonten.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer idag till Paris för samtal med Nicolas Sarkozy, men redan innan han landade sa Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner att Frankrike befarar att Israel inte längre vill ha fred.

Netanyahu kommer till Paris från Washington där han sent i måndags kväll träffade Barack Obama - ett möte som tolkats som mycket kyligt. Alla presskonferenser efteråt ställdes in och israeliska tidningar noterade att Obama inte ens visade sig för tv-kamerorna när Netanyahu lämnade Vita Huset, något som anses strida mot protokollet. 

USA:s ambition att få igång en fredsprocess har hittills misslyckats. Israel har vägrat att införa ett byggstopp för bosättningar på Västbanken och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tycks ha givit upp.

Abbas utspel om att inte ställa upp till omval har av vissa bedömare tolkats som taktik, men i botten ligger en djup besvikelse över att USA inte sätter hårdare press på Israel. Om Abbas avgår kan det komma att leda till en fullständig kollaps för den palestinska myndighet som Arafat etablerade under Osloprocessen på 90-talet.

Men Abbas problem handlar inte bara om Israel och Netanyahu. Idag på femårsdagen av Arafats död, kommer rapporter från Gaza om att Hamas förbjudit allt firande av den palestinska nationalsymbolen Arafat.

En tryckeriägare berättar att han fått order om att inte trycka upp bilder på Yasser Arafat och enligt Fatah i Gaza har Hamas gripit flera Fatahmedlemmar inför femårsdagen, något Hamas förnekar.

Splittringen mellan Hamas och Fatah, som tidigare lett till blodiga sammandrabbningar på Gazaremsan, bedöms idag som allvarligare än någonsin. Det egyptiska medlingsförsöket som man hoppades skulle leda till ett försoningsavtal och en överenskommelse om att hålla val nästa år, har misslyckats.

Istället utlyste Mahmoud Abbas på egen hand val till den 24 januari nästa år, varpå Hamas svarade att Gaza inte kommer att delta i dessa val.

Cecilia Uddén, Ramallah
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".