Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i läkarintyg

Bristerna är stora på de sjukintyg om förtidspensionering som läkare inom Stockholms läns landsting skriver. Det visar en undersökning av 250 intyg som gjorts.

Britt Arrelöv är medicinskt sakkunnig i försäkringsmedicin vid Stockholms läns landsting. Hon säger att bristerna är större än hon trodde.

– Att det finns brister och att det inte riktigt fungerar med de här medicinska underlagen, det visste vi. Men inte i den här utsträckningen.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Konsekvenserna för patienterna är att de riskerar att inte få en rättssäker bedömning av sin rätt till ersättning, säger Britt Arrelöv.

Två av tre läkarintyg som rör förtidspensionering, eller permanent sjukersättning som det heter, har så stora brister att det inte kan göras en korrekt bedömning. Det visar en undersökning som Stockholms läns landsting gjort. 250 läkarutlåtanden har granskats enligt en framtagen mall av en grupp bestående av läkare och personal från landstinget och Försäkringskassan.

– Vi vill ha det som underlag för kompetensutveckling i sjukvården men också för en diskussion om hur de här blanketterna bör vara utformade för att kunna bli bättre, säger Britt Arrelöv.

Flera läkare menar att det i många fall är oklart vad det är för uppgifter som Försäkringskassan vill ha. Anledningarna till att det är brister i läkarintygen är flera säger Britt Arrelöv. Dels handlar det om att blanketterna är dåligt utformade. Men hon pekar också på bristande kompetens hos läkare att bedöma arbetsförmåga.

– I sjukvården har vi inte riktigt den kunskapen i dag som behövs för att svara ordentligt på frågeställningar kring arbetsförmåga. 

Vad är det för kunskap som saknas?

– Det är hur man gör en funktions- och arbetsförmågebedömning på ett strukturerat sätt, säger Britt Arrelöv, sakkunnig på Stockholms läns landsting.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".