Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Enligt Boverket har vart tredje hus i Sverige fuktskador. Arkivfoto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Astmasjuka blev bättre i sanerade hus

En studie i USA visar att astmasjuka barn som vistas i hus som saneras från mögel blir bättre. Det berättade den amerikanske forskaren Dorr Dearborn på en utfrågning om så kallade sjuka hus i riksdagen idag.

Elvy Berneholt satt och lyssnade, och hon nickade instämmande. Hon fick själv sluta på sitt jobb som växeltelefonist på kommunhuset i Söderhamn, när hon blev sjuk av möglet.

– Det började på en gång när vi hade flyttat in. Folk blev täppta i näsan och sedan kom de fram till att det var ett sorts spackel i golven som inte var bra. Sedan accellererade det. Det kom in avloppsvatten i källaren och då blev folk ännu mera sjuka, stämbands- och bihåleinflammationer, eksem och då såg de att det också hade uppstått farligt mögel, bakterier som växte precis under växeln som blev hårdast drabbad, säger hon.

Förstod ni vad det var som orsakade detta?

– Nej, vi hade aldrig hört talas om sjuka hus.

Kommunhuset i Söderhamn var ett sjukt hus, det vill säga ett hus med dålig luftkvalitet.

Elvy Berneholt utvecklade extrem överkänslighet och myndigheterna klassade sjukdomen som en arbetsskada, en skada som kom för att stanna.

– Om man åker bil på E4 och någon eldar en kilometer bort från vägen känner jag sekundsnabbt av det. Det svider i mina ögon och i näsan och jag får jätteont. Dieselavgaser är fruktansvärt och vissa parfymer, cigarettrök och eldningsrök. Jag blir hemskt dålig, säger hon.

Att dålig inomhusmiljö påverkar hälsan negativt är klarlagt. Men att det skulle göra folk sjuka eller mycket sjuka, som i Elvy Berneholts fall, råder det oenighet om bland forskarna.

Men läkaren Dorr Dearborn från Centret för miljöhälsan i Cleveland, som har studerat kopplingen mellan mögel och astma i femton år, är absolut säker på saken.

En av studierna visade till exempel att hälsan hos barn med astma i hus som sanerats från mögel blev mycket bättre än tidigare. Deras hälsa blev också bättre jämfört med barn som bodde kvar i mögelsjuka hus.

Doktor Dearborns forskning har bidragit till att USA:s myndigheter beslutat om riktlinjer för att skydda barn från inomhusmögel.

Men det handlar bara om rekommendationer. Det är svårt att gå längre än så, säger Dearborn.

– Frågan är alltför komplicerad för att kunna ha en lag. Bland annat finns det många olika sorters mögel, individerna reagerar olika och man vet inte vilka nivåer som är skadliga, säger doktor Dearborn.

I september berättade Boverket att vart tredje hus i Sverige har fuktskador. Var femte svensk uppger trötthet, huvudvärk och irritation i ögon och näsa, orsakade av inomhusmiljön.

Och en undersökning från förra året visade att den som blir sjuk av sjuka hus riskerar att bli sjuk länge.

Det har Elvy Berneholt fått erfara. Hon kan inte uträtta så mycket, hon kan inte vara utomhus alltför länge och hon kan inte byta miljö alltför bryskt. Kroppen reagerar med smärta.

– Nej, jag kan absolut inte leva normalt, utan det gäller mer att överleva, säger hon.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".