Söndersprängd affär.

Ekonomin kan stabiliseras i Pakistan

Pakistans terrorvåg är inte bra för ekonomin. BNP-tillväxten väntas i år bli 2,5 procent, bland de lägsta i Sydasien. Ändå säger landets centralbankschef att läget kan vara på väg att stabiliseras.

Pakistans ekonomi vacklar från den ena krisen till den andra. Senaste dagarna har sett hätska gatuprotester över bristen på socker. Nu saknas bränsle till bilarna. Också elkrisen förvärras.

Läget är i skarp kontrast till hur det var för några år sedan när BNP-tillväxten var i genomsnitt sex procent per år. Då kunde Pakistan tävla med Indien om tillväxttakten.

I dag har kriget mot talibaner orsakat en blodig hämndvåg från terrorister, och oroligheterna har skalat av en eller ett par procent av BNP. Ändå säger Pakistans centralbankschef Salim Raza till Reuters att han ser en ljusning framöver.

Det beror delvis på ett massivt lånepaket från IMF förra året, som bidragit till en viss stabilitet, säger Raza. Han påpekar också att inflationen bringats under någorlunda kontroll.

Samtidigt lovade USA, i samband med utrikesminister Hillary Clintons besök i förra veckan, att brådskande pumpa in 125 miljoner dollar för att göra något åt den kroniska bristen på el.

En tredjedel av Pakistans arbetare jobbar inom textilindustrin. Nu finns begynnande tecken på att efterfrågan på textilier från rika länder börjar stiga igen, efter att finanskrisen fört med sig en kraftig nergång.

En miljon textilarbetare blev av med jobbet som en följd av den globala krisen senaste två åren. Textilprodukter, som stickat, sängkläder och bomullstyger, utgör två tredjedelar av landets export.


Nils Horner, Islamabad

nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".