Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogen viktig del i kommande klimatavtal

Publicerat lördag 14 november 2009 kl 10.54
Regnskogsområde i Sarawak i Malaysia. Foto: Vincent Thian/Scanpix.

Förhandlingarna om ett nytt klimatavtal kommer för första gången att innehålla mål för att stoppa avskogningen i utvecklingsländer, kallat REDD.

Den norska miljöorganisationen Regnskogsfondet har följt förhandlingarna om skogen sedan de inleddes för några år sedan, nu senast i Barcelona.

– Det var en av de få saker som kom fram vid det senaste förhandlingsmötet, en något  svag, men trots allt en formulering, som hindrar omvandling av naturskog till plantager, säger Nils Hermann Ranum, som ansvarar för klimatarbetet i Regnskogsfondet.

I den förhandlingstext, som föreslogs i Barcelona, sägs alltså att man måste bevara biologisk mångfald och inte omvandla naturskogar till plantager.

Men det är alltså ett förslag, som inte är slutförhandlat. Och trots vad som sägs om naturskogar finns inga garantier mot storskalig timmeravverkning, säger Nils Hermann Ranum. Skogsbolag står på kö för timmeravverkning i många tropiska skogar.

– I dag kan ett av resultaten bli att timmeravverkning blir tillåten så länge det inte avskogas för att omvandlas till plantager. Det är en risk och det är långt ifrån vad vi önskar.

Problemet är hur man definierar skog, enligt Nils Hermann Ranum.

– I regelverket vid klimatförhandlingarna skiljer man inte mellan en skog som är intakt, och en skog som avverkas genom storskaligt skogsbruk. Den skogen ses som bevarad i förhållande till det regelverk, som finns i dag, såvida man inte lägger in uttryckliga säkerhetsmekanismer, som förhindrar det. Det är helt paradoxalt och mycket långt från sunt förnuft, säger han.

Man räknar med att nedhuggning av skog och utsläpp från torvmarker svarar för omkring 18 till 20 procent av utsläppen av växthusgaser. Däremot tar växande skog upp koldioxid.

Det är fortfarande oklart vem som ska få tillgodogöra sig krediter från skogsbevarande - det utvecklingsland där skogen ligger eller det industriland, som betalar för åtgärder, eller en fördelning mellan båda.

– Det vi fruktar är att ett skogsavtal blir en del av en kvotmarknad där rika länder kan köpa sig fria från att minska sina egna utsläpp av växthusgaser genom att ge pengar till ett regnskogsland. Då går inte intäkterna till dem som har rättmätiga krav på lokal nivå, säger Nils Hermann Ranum.


Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".