Läkemedelsbolagen samarbetar och ser ljuset i tunneln. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Läkemedelsbolag samarbetar sig ur kris

Läkemedelsindustrin har börjat stagnera. Och bolagen samarbetar allt mer. Just nu samarbetar Astra Zeneca med Bristol Myers Squibb om behandlingar mot diabetes. Och den typen av samarbeten är nödvändiga i dag säger Bristol-Myers Squibbs vd för Norden och Irland Amadou Diarra.

Ett företag kan inte lansera en ny produkt lika fort som två företag kan göra som samarbetar.

Och det gäller att tillsammans se hur man möta sjukvårdens proriteringar, säger Amadou Diarra.

Så sent som i början av oktober i år fick bolaget tillstånd att tillsammans med Astra Zeneca marknadsföra diebetesmedicinen Onglyza i Europa.

Och förutom samarbeten så har Bristol-Myers Squibb också ändrat strategi och fokuserar nu på färre sjukdomsområden. Amadou Diarra säger att det mest lovande läkemedlen nu är biologiska.

Och också Astra Zenaca har ändrat sin strategi och satsar nu mera på biologiska läkemedel berättar Steinar Höeg som är vd för Astra Zeneca Norden:

– Vi ändrade strategi för några år sedan och gick in och satsade hårt på biologiska läkemedel. Där ser vi att det är en annan möjlighet att komma fram inom våra kärnområden också. Så jag tror att det är den här blandningen som är vettig, i dag i alla fall, säger Steina Höeg.

Astra Zeneca hade en period då många nästan klara läkemedel föll på de avslutande kliniska testerna. Men nu står bolaget starkare säger Steinar Höeg.

– Koncernen går ju bättre än någonsin. Samtidigt säger börsen: vi avvaktar och ser om det kommer några nya läkemedel. Och där är vi ju på gång. Vi ser att det börjar komma ljus i tunneln igen och det är inte tåget som kommer, säger Steinar Höeg, vd Astra Zeneca, Norden.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".