Ahmet Kocagözoglu vaccineras av sjuksköterskan Irina Bobrova på Alby vårdcentral i Botkyrka. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Färre tar influensavaccin i vissa förorter

I norra Botkyrka, söder om Stockholm, är det bara mellan 20 och 30 procent av föräldrarna som har sagt ja till att låta vaccinera sina barn.

– Alla blir rädda. Det står i tidningen något om att det är farligt. Vi vet inte vem vi ska tro på, de som säger att det är bra eller de som säger "ta det inte!". Vi har fått lite information om det här, mest invandrare. Ingen har fått bra information om det här, säger föräldern Sargon Oshana, som arbetar på en lunchrestaurang i Hallunda.

I Botkyrka söder om Stockholm är det stor skillnad på intresset för att vaccinera sig mot svininfluensan i olika delar av kommunen.

I de norra, invandrartäta områdena är det bara mellan 20 och 30 procent av föräldrarna som har sagt ja till vaccin, enligt skolhälsovården i kommunen.

I de södra delarna av Botkyrka vill omkring 70 procent av föräldrarna ha vaccin till sina barn.

Situationen i förorter till Göteborg och Malmö är liknande.

Ingrid Scotte arbetar som skolsköterska på Örtagårdsskolan i Rosengård i Malmö.

– Jag är väldigt orolig att vi inom någon vecka kommer att ha väldigt många lärare och barn sjuka, säger hon.

I Ingrid Scottes klasser var det bara en dryg fjärdedel som tackade ja till en spruta när vaccin erbjöds i förra veckan. Det är betydligt färre än i övriga delar av Malmö. Där har på många håll mellan 80 och 85 procent av skolbarnen vaccinerats, enligt smittskyddet i Skåne.

Skolsköterskan Ingrid Scotte tror att tveksamheten inför vaccinet beror på osaklig information om biverkningar.

– Det är att man kan bli steril, man kan bli handikappad och att man kan få cancer, säger Ingrid Scotte.

Det här har de sagt till dig?

Alla barnen har berättat detta. Sedan har de också berättat, de sista dagarna innan de blev vaccinerade, att de sett ett program på tv om ett barn som börjat gå baklänges efter att det blivit vaccinerat, säger Ingrid Scotte.

Kristina Varli, som Ekot träffar i Hallunda söder om Stockholm, har låtit vaccinera både sig själv och sina tre barn. Men hon känner ändå en viss oro.

– Man har hört negativa saker om den här sprutan. Forskningen är inte färdig, man vet inte vad som kan hända om ett antal år, och det är jag lite orolig för nu. Men jag tog ändå den risken, säger trebarnsmamman Kristina Varli.


Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Jens Ericsson
jens.ericson@sr.se

Infuensavaccination

I Rosengård i Malmö finns fyra skolor. Där var vaccinationstäckningen mellan 20 och 30 procent i samtliga.
Källa: skolsköterskan Ingrid Scotte.

I norra Botkyrka utanför Stockholm har man fått in vaccinationsmedgivanden från uppskattningsvis 20 till 30 procent av föräldrarna, jämfört med cirka 70 procent i södra Botkyrka. Källa: Barbro Lönnkvist, medicinskt ansvarig skolsköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".