Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Centerkritik mot FP:s kärnkraftsdebatt

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 05.30
Anders Flanking (C)

Centerpartiet reagerar nu på att Folkpartiet kan komma att kräva fler kärnkraftsreaktorer än de tio som Alliansen kommit överens om.

– Jag utgår faktiskt från att Folkpartiet håller sig till den energiöverenskommelse som är historisk, som vi har gjort tillsammans. Faran med det här är att det skapar en otydlighet för dem som nu är intresserade av att verkligen satsa på den förnybara energin, säger Centerns partisekreterare Anders Flanking.

Det var i går, när Folkpartiet presenterade sina handlingar inför partiets landsmöte nästa vecka, som partisekreteraren Erik Ullenhag berättade att kärnkraften kommer att bli ett hett debattämne.

– Energiöverenskommelsen i regeringen är att man ska ersätta de tio reaktorer som finns nu. Det kommer att resas krav på landsmötet på att man kommer att vilja ha fler reaktorer, och möjlighet att bygga ut fler än de tio, och möjligtvis också diskussioner kring platser där de ska hamna, sa Erik Ullenhag.

Folkpartiets landsmöte är partiets högsta beslutande organ och besluten som tas är tänkta att bli partiets politik.

Det förslag som ligger till landsmötet i Växjö nästa vecka rör en utbildnings- och forskningsreaktor, ett alternativ som partistyrelsen inte utesluter.

Efter regeringens energiuppgörelse i februari är Centerpartiet pressat i kärnkraftsfrågan. Det gamla kärnkraftsmotståndarpartiet Centerpartiet tillät att de tio svenska reaktorerna får ersättas med nya. Motkravet var mer förnybar energi.

Sedan dess har debatten om nybyggnad tagit fart och statens eget kraftbolag Vattenfall har visat intresse. Anders Flanking (C) ogillar kärnkraftsdiskussionen inom Folkpartiet.

– Nu tycker jag att det gäller att hålla sig till den energiöverenskommelse som är en historisk satsning på förnybar energi. Nu finns det i den här överenskommelsen, och det är väl det som gäller för både oss och Folkpartiet, så jag vet inte riktigt vad det är man är ute efter, säger Anders Flanking.

Det finns inga förslag till landsmötet om att bryta energiuppgörelsen men Erik Ullenhag märker ett ökat tryck i frågan inför landsmötet.

– För Folkpartiet är stödet väldigt starkt för att kärnkraft i kombination med förnyelsebar energi är vad som behövs för att bryta beroendet från kol och olja. Jag tror att det kan finnas ett ganska starkt stöd för att man vill gå lite längre än energiöverenskommelsen, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".