Spaning ger resultat för norrländsk tull

Tidigare har man framförallt riktat in sig mot traditionella gränskontroller, men sedan en och en halv månad tillbaka bedriver tullen även utredningsverksamhet i norra Sverige.

– Efter den första oktober så har vi faktiskt två stora narkotikaärenden med bäring på Skellefteå. I det ena ärendet så har vi sex stycken häktade och i det andra tre stycken häktade, säger Mikael Lindgren som är gränsskyddschef i Umeå.

Fallen i Skellefteå gäller grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Det är droger som tillhör de vanligaste tillslagen för tullen i Norrland i dag, särskilt cannabis och spice.

Men det kommer inte längre in i landet via båt eller över finska och norska gränsen, utan framförallt genom postförsändelser beställda på Internet.

– Det är väldigt säkert och enkelt tycker folk här uppe, man kan få det levererat i princip hem till dörren, säger Mikael Lindgren.

Att tullen i Norrland nu blivit mer underrättelseinriktad, kan till exempel innebära riktade insatser mot en person som beställt hem narkotika i ett brev, men som upptäckts av tullkollegor på Arlanda.

Tidigare lämnades sådana fall över till polis eller utredande tulltjänstemän i exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö, där utredande verksamhet funnits sedan många år tillbaka.

I Norrland har det varit för kostsamt på grund av de långa avstånden.

– Jämfört med andra, så kan man i Stockholm till exempel åka ut och göra en husrannsakan, gripa folk, sätta in dem på häktet och vara hemma klockan fyra, det är väldigt svårt här i Norrland, med de avstånd som är, säger Mikael Lindgren.

I dag har tullen ett fyrtiotal anställda från Sundsvall i söder till Karesuando i norr. Att de nu ges möjlighet till spanings- och utredningsarbete gör att fler tillslag som det i Skellefteå nyligen kommer ske framöver, tror Mikael Lindgren.

– Absolut.

Finns det en risk nu när ni arbetar på det här sättet att det kanske läggs för lite fokus på själva gränserna mot Norge och Finland?

– Nej det gör det inte. Vi kommer att arbeta mer underrättelsebaserat och gränskontrollen kommer inte att försvinna. De kontroller vi kommer att göra vid gränsorterna, de kommer att vara mer underrättelsebaserade än tidigare, säger Mikael Lindgren på Tullverket i Umeå.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".