Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över en halv miljon norrmän smittade

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 07.18

Av de nordiska länderna är det Norge som har drabbats värst av svininfluensan. Influensan har nu spritt sig över hela landet och enligt det norska Folkhälsoinstitutet har 630 000 norrmän drabbats.

Den här siffran, 630 000 personer som har eller har haft svininfluensa, kan vara i underkant, säger överläkaren Hans Blystad på Folkhälsoinstitutet i Norge till tidningen Aftenposten.

Siffran kan vara så hög som 900 000 drabbade.

Det är en ny våg av smitta som nu drar fram över landet. Antalet sjuka blir snabbt fler och man vet inte riktigt när toppen är nådd.

Men det kan dröja, först när betydligt fler norrmän har vaccinerats vågar man räkna med att epidemin klingar av.

Norge är alltså det land där svininfluensa hittills har gått hårdast fram i Norden. 16 personer har dött och nästan 800 vårdas eller har vårdats på sjukhus.

I förra veckan släpptes försäljningen av influensamediciner, bland dem Tamiflu, fri i Norge för att lindra verkningarna av epidemin. Medicinerna kan alltså köpas på apoteket utan recept.

I ett försök att ytterligare lindra influensans verkningar delar man nu ut gratis munskydd.

Men Norges lager av munskydd kommer inte att räcka till alla så man rekommenderar främst två grupper att bära skydd, influensasjuka som tvingas umgås med friska och friska, till exempel familjemedlemmar, som vårdar sjuka.

Av våra grannländer är det alltså Norge som har drabbats värst. I Finland, där man hittills bara har beslutat om att vaccinera riskgrupper, kommer man inom kort att besluta om hela befolkningen skall erbjudas vaccin.

I Danmark har antalet influensapatienter fördubblats den senaste veckan och i synnerhet barn och ungdomar har drabbats.

Man räknar med att häften av alla mellan fem och 14 år kan få influensa.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

I Sverige finns inga sådana här uppskattningar om hur många som kan ha drabbats. Förra veckan hade drygt 2 700 personer registrerats som sjuka, de hade alla testats och registrerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".