Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare ska hjälpa svensk export

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 09.10

Svensk Industriförening bildar nu en egen exportorganisation för att små och medelstora företag lättare ska kunna sälja produkter utomlands.

– Vi har en dold resurs i många av våra invandrare i Sverige, som har fantastiskt goda kontaktnät, språkkunskaper, kan kultur, byråkrati och så vidare i sina hemländer, säger Anders Ekdahl som är vd på Svensk Industriförening.

– Att använda dem för att vända affärerna åt andra hållet tror jag vore till nytta för många delar i samhället.

En stor del av de produkter som många underleverantörer tillverkar idag säljs till svenska storföretag. Genom att bilda Underleverantörernas exportorganisation hoppas Svensk Industriförening på att fler av deras 1300 medlemsföretag ska kunna sälja sina produkter utomlands.

– I Sverige bor vi nio miljoner människor. Det bor ju betydligt fler utanför våra gränser. Det kunnande och den tillverkningstradition vi har i Sverige tror jag är jättebra. Men man behöver ett bättre stöd för att komma ut. Där tycker vi inte att framför allt samhällets stöd är tillräckligt starkt.

Ett företag som redan idag exporterar en stor del av tillverkningen är Lidhs verktyg utanför Ulricehamn. Att gå från att knappt ha någon export till att idag exportera 40 procent av omsättningen har varit en jobbig resa, säger företagets vd Harriet Lindh.

- Det har varit ett otroligt hårt jobb med blod svett och tårar för att komma till de här 40 procenten. Vi har skött marknadsföringen helt själva utan någon hjälp. Det finns väldigt lite hjälp och stöd att få som passar mindre företag, säger Harriet Lindh.

Genom den nya exportorganisationen hoppas Svensk Industriförening att det ska bli enklare för svenska företag att exportera sina produkter. Det kan handla om allt från att hjälpa svenska företag att ställa ut på utländska mässor till att förmedla kontakter till invandrare som kan hjälpa till att lansera svenska produkter utomlands.

Nebil Sando som numera bor i Jönköping, men som tidigare bott i Syrien skulle gärna hjälpa svenska företag att sälja produkter i hans forna hemland.

– Man kan språket, man känner till allting där och man vet hur man säljer och sådant, säger Nebil Sando i Jönköping.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".