LO kräver mer pengar till kommunerna

Arbetslösheten når nästan tio procent 2011 och från regeringen behövs ett statsbidrag på 15 miljarder till kommunerna det året. Det skriver LO:s ekonomer i sin höstprognos.

Till följd av en allt för hög produktionskapacitet i de svenska företagen beräknas antalet anställda minska med 210 000 personer under 2009-2011, skriver LO i ett pressmeddelande. Industrin beräknas förlora 140 000 sysselsatta, nästan 20 procent, av sina anställda under dessa år.

Arbetslösheten tros landa på 8,2 procent i snitt i år. Nästa år bedömer LO:s ekonomer att den stiger till 8,8 procent och året därpå, 2011, ligger arbetslösheten på 9,9 procent.

LO:s ekonomer anser att regeringen redan i höst ska avisera "ett tillfälligt statsbidrag till kommuner och landsting om cirka 15 miljarder kronor för 2011 för att rädda jobb och välfärdstjänster för 2011".

- Det finns inga goda ekonomiska argument för att i nuvarande läge prioritera jobbskatteavdrag som regeringen gör. Det skatteavdrag som behövs är ett tillfälligt ROT-avdrag för renovering av flerfamiljshus. En effektiv politik som räddar jobb består främst av utgiftsökningar för offentliga investeringar, kommunala jobb, mer generös a-kassa och aktiva insatser för arbetslösa, säger LOs chefsekonom Lena Westerlund.

LO-ekonomerna spår att Sveriges bruttonationalprodukt sjunker med 4,8 procent i år. Nästa år vänder BNP upp med 1,6 procent för att därefter stiga med 2,8 procent 2011.

Vad gäller inflationen så bedöms den bli minus 0,3 i år och plus 0,6 nästa år. 2011 landar den på Riksbankens mål, 2,0 procent, enligt LO:s ekonomer.

Enligt fackets konjunkturprognos höjer Riksbanken reporäntan nästa år och den bedöms ligga på 0,5 i december 2010. Ett år senare har den höjts ytterligare till 1,5 procent enligt LO:s höstprognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".