afghanistan

Stabilt läge för skadade soldater

Läget är stabilt för de fem svenskar som skadades av en sprängladdning i Afghanistan i går. Det uppger Försvarsmakten.

De fem soldaterna tjänstgör i ett skyttekompani som i går var ute på uppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Den personterrängbil, en så kallad Galt, som soldaterna färdades i körde på en sprängladdning och en lokalanställd afghansk tolk i 20-årsåldern dog. Den hemmagjorda bomben orsakade stor förödelse.

Fyra av de fem skadade soldaterna fördes till ett tyskt fältsjukhus för vård. Soldaterna fick splitterskador, benbrott samt krosskador.

– Läget är stabilt. Det är främst tre soldater som haft allvarligare skador. Under natten har det sviktat lite för en av soldaterna, men nu på morgonen är läget bättre med honom, säger Henrik Klingberg, press- och informationsofficer vid Isafstyrkorna i Mazar-i-Sharif till P1-morgon.

Det är oklart om den afghanske tolken hade samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna.

De skadade soldaterna fick vänta två timmar på de helikoptrar som skulle flyga dem till fältsjukhuset. Normalt sett är ambitionen att den typen av vård ska kunna ges efter en timme.

– Det pågick operationer parallellt så de tyska helikoptrar som vi efterfrågade först var upptagna i en annan del av området. I stället kom amerikanska soldater och hämtade våra soldater, säger Henrik Klingberg.

Den senaste tiden har antalet attacker mot de svenska styrkorna ökat. Sedan april har det inträffat ett 30-tal attacker i det område som det svenska skyttekompaniet i går patrullerade tillsammans med afghanska styrkor.

2005 dödades två svenskar soldater i Afghanistan.

– Vi har varit beredda och förberedda på att sådant här kan hända. Det är ett sådant läge även i norra Afghanistan, även om det är lugnare här än i söder och öster, säger Henrik Klingberg.

Sammanlagt finns omkring 500 svenska soldater i Afghanistan.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".